ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ξεκίνησε και στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τον μεγάλο συνασπισμό

2015-09-09 07:52
 
Ξεκίνησε και στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τον μεγάλο συνασπισμό

 

Τις πρώτες ενδείξεις για την αναμενόμενη μετεκλογική συζήτηση - η οποία εκτιμάται από πολλούς ότι θα συνιστά και την επόμενη φάση του εσωκομματικού δράματος στον ΣΥΡΙΖΑ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα - προσέφεραν χθες οι διαφορετικές τοποθετήσεις των Ι. Δραγασάκη και Ευκλ. Τσακαλώτου, με φόντο την συζήτηση περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
 
Τα πρώτα μηνύματα του νέου σκηνικού στον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΕ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου πέραν των ψηφοδελτίων η συζήτηση αναλώθηκε σε ευχολόγια και εκκλήσεις μεγάλης μερίδας στελεχών για τήρηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, διαφύλαξης της αριστερής του ταυτότητας και κριτική σε βάρος της ηγεσίας (σ.σ. ο κ. Τσίπρας απουσίαζε την περισσότερη ώρα) για την διαχείριση και τις επιλογές της προηγούμενης περιόδου.
 
Πάντως σε ό,τι αφορά την σχετική συζήτηση χαρακτηριστικό ήταν ότι από την Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι ακόμη και ως αντιπολίτευση, αν είναι δεύτερος στις εκλογές, θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους που ο ίδιος υπέγραψε.
 
Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η απουσία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας, όπου το παρών έδωσαν κατά βάση οι στενοί συνεργάτες του όπως ο Ν. Παππάς, ελάχιστοι πρώην υπουργοί (Β. ΑποστόλουΠ. Κουρουμπλής), και οι τοπικοί βουλευτές.
 
 
Παρόλο που την Τρίτη οι κκ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος απέρριψαν το ενδεχόμενο σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού και ειδικότερα όσο κάτι τέτοιο φαίνεται να αποτελεί επιθυμία των Βρυξελλών, κάποιες αποχρώσεις στα λεγόμενά τους έδειξαν ότι η γενικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος είναι ριζικά διαφορετική.
 
Στην εκτενή σχετική του τοποθέτηση, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε: «Πρέπει να δούμε τι συμφέρει τη χώρα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Τι είδους κυβέρνηση χρειαζόμαστε, τι είδους πλειοψηφία χρειαζόμαστε, με τα δεδομένα, τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή. Και η δική μου απάντηση, αν θέσω αυτά τα ερωτήματα, είναι ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με μια ευρεία, ισχυρή κι όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία. Διότι έχουμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία που ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί, έχει πολύ μεγάλη σημασία».
 
Μιλώντας δε ειδικά για το θέμα του μεγάλου συνασπισμού, τόνισε: «Αποδεικνύεται ότι ο στόχος αυτοδυναμίας δεν είναι ένας στενός εκλογικός στόχος, αλλά είναι μια ασπίδα και μια άμυνα του λαού μας σε τέτοιες παρεμβάσεις. Αυτοί (σ.σ.: οι εταίροι) θα αποφασίσουν τι κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα; Ξανά τα ίδια θα αρχίσουμε δηλαδή; Αυτοί θα αποφασίσουν; Ας μην κάνουμε τότε εκλογές!».
 
Παρά ταύτα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους: «Άλλο η ρύθμιση του χρέους, βεβαίως. Είναι οι δανειστές μας, δεν μπορείς να κάνεις ρύθμιση μονομερώς, με διαπραγμάτευση θα γίνει ρύθμιση, αλλά αυτοί θα αποφασίσουν για το τι κυβέρνηση θα έχουμε; Η αυτοδυναμία δεν σημαίνει κι άρνηση συνεργασιών. Μπορούμε, ας πούμε, για τη ρύθμιση του χρέους και για άλλα να δημιουργήσουμε τους όρους μιας ευρύτερης συμπαράταξης, ένα ευρύτερο κοινό πλαίσιο θέσεων, ελπίζοντας βέβαια ότι όλα τα κόμματα πια συμφωνούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να παλέψουμε να μειωθεί και μπορεί να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε αυτό να εκφραστεί και προς την Ευρώπη και προς όλο τον κόσμο».
 
Εν όψει αυτών, ο κ. Δραγασάκης περιέγραψε όσα απαιτούνται να γίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την φράση: «Μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυσπειρωθεί. Κόμμα χωρίς δέσμευση όλων σε κοινές αρχές και κανόνες, δεν είναι κόμμα».
 
 
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η δήλωση που έκανε την ίδια ώρα ο Ευκλ. Τσακαλώτος: «Κανένας μεγάλος συνασπισμός, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους -το αντίθετο» και συμπλήρωσε: «Καμία, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν "ουδέτερες" πολιτικές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα "παράλληλο πρόγραμμα" που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».