«Δοκιμάζεται» σήμερα η πρόταση της κυβέρνησης, μετά την έγκρισή της με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Με μισή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup, η 16η κατά σειρά που ασχολείται με την Ελλάδα.
Τι σημαίνει η πρόταση Σόιμπλε, αν ισχύει... (19:35)
Σχολιάζει από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος της ΕΦ.ΣΥΝ, Νίκος Σβέρκος.
FAZ: Πενταετές Grexit προτείνει ο Σόιμπλε (19:28)
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σημειώνεται ότι το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Για ταπείνωση της χώρας μιλά ο Δένδιας (18:34)
Επέκταση των δανείων προτείνει το ΔΝΤ αλλά... (18:32)
Τον διπλασιασμό της μέσης διάρκειας των δανείων διάσωσης της Ελλάδας προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας.
Το Ταμείο προτείνει την επέκταση στα 60 χρόνια αλλά το Βερολίνο αρνήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Φ. Γεννηματά(18:16)
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά, σήμερα (Σάββατο) την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, Τσίπρας και Γεννηματά συμφώνησαν ότι η χθεσινή ψηφοφορία και η έγκριση της ελληνικής πρότασης από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας στην Ευρώπη.
Η Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που διεξαχθεί την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής, θα μεταβεί και η ίδια ξανά στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην προσύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Η Ραχήλ Μακρή για τη χθεσινή ψηφοφορία (18:02)
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, που απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, εξηγεί στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, τη θέση της.
Έξι στους δέκα Γάλλους λένε πως ο Αλ. Τσίπρας θα κερδίσει... (17:54)
Πλειοψηφικό ρεύμα είναι στη Γαλλία η εκτίμηση πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα κερδίσει το μπρα-ντε-φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με πιο ευνοϊκούς όρους απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa για την εφημερίδα Parisien, το 59% θεωρεί ότι ο Αλ. Τσίπρας θα βγει νικητής στη μάχη που δίνει. Το 39% πιστεύει το αντίθετο.
Το 60% των υποστηρικτών της ευρείας Αριστεράς στη Γαλλία εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς και άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες «εμπνέονται» από το «μοντέλο Τσίπρα».
Στην ίδια δημοσκόπηση, πάντως, το 66% θεωρεί πιο δημοφιλή τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, από τον Τσίπρα (32%). Η Μέρκελ απολαμβάνει ένα συντριπτικό ποσοστό αποδοχής στους υποστηρικτές της δεξιάς (85%) σε σύγκριση με τους υποστηρικτές της αριστεράς (49%).
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Ιουλίου για την Parisien 'Aujourd'hui-en-France με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω.
Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup (αίθουσα συνεδριάσεων) (17:44)
Πάσος Κοέλιο: Στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του χρέους(17:21)
Στην ομάδα εκείνων που συζητούν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προστίθεται και ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο που αποκλείει ταυτόχρονα τη διαγραφή του.
«Υπάρχει μία πολύ διευρυμένη συναίνεση στην Ευρώπη που αρνείται να τεθεί στο τραπέζι μία διαγραφή του χρέους. Αυτό έχει ειπωθεί πολύ καθαρά κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής της ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.
«Όμως όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε ένα περίγραμμα αποπληρωμής αυτού του χρέους και των επιτοκίων του που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται», πρόσθεσε ο Πάσος Κοέλιο, στο περιθώριο μίας επίσκεψης στο κέντρο της χώρας.
«Δεν νομίζω ότι θα ήταν εύκολο για τους επικεφαλής των κυβερνήσεων στην Ευρώπη να πουν στις χώρες τους ότι πρόκειται να διαγραφούν δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οι χώρες αυτές χρειάζονται», υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.
Liberation: «Ο Τσίπρας είχε δυνατότητα επιλογής;» (16:57)
Με αυτό το ερώτημα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η γαλλική εφημερίδα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε εξασέλιδο αφιέρωμα για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Ο «συμβιβασμός» του Έλληνα πρωθυπουργού ως «υπεύθυνου πολιτικού άνδρα» ήταν μια επιλογή για το εθνικό συμφέρον και όχι για τη φωτιά, γράφει ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας.
Εμπνευσμένος από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, αναρωτιέται «τι μούτρα θα κάνουν οι μικρο- Κασσάνδρες και οι πωλητές κοπανιστού αέρα, εάν τελικά υπογραφεί η διαφαινόμενη συμφωνία».
«Αυτές τις τελευταίες μέρες ο Τύπος της δεξιάς είχε καταληφθεί από οξεία “Grexίτιδα” γιατί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ξαποστείλουν τον Μυρμηδόνα Τσίπρα πέρα από τον Αχέροντα και να μείνουν έτσι μεταξύ τους μέσα σε μια εγωιστική Ευρώπη»
Στη θέση του Βαρουφάκη, στο τραπέζι, ο Τσακαλώτος(16:50)
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Νίκος Σβέρκος, οι θέσεις στο τραπέζι είναι ακριβώς οι ίδιες με τη συνεδρίαση 25ης Ιουνίου, με το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη να έχει διαγραφεί και του Ευκλείδη Τσακαλώτου να έχει προστεθεί χειρογράφως.
Μισέλ Σαπέν: «Το χρέος δεν είναι ταμπού» (16:45)
Δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών:
Η ελληνική κυβέρνηση κατέδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε ο υπουργός
Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές
Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες
Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα
Το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων.
Το χρέος δεν είναι ταμπού, εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών.
Ο «σκληροτράχηλος» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (16:39)
Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας:
- To Σαββατοκύριακο πρέπει να ληφθεί μια απόφαση
- Η κατάσταση παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε
- Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις.
- Έχουμε κάνει τα πάντα, οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη
- Δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε υπολογισμούς που δεν είναι αξιόπιστοι
- Δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους
- Τα κενά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι έχουμε συζητήσει στο παρελθόν
Καζίμιρ: Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους (16:24)
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας δήλωσε:
♦ Θεωρώ ότι οι θεσμοί θα φέρουν το ζήτημα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
♦ Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους.
♦ Οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.
♦ Οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά είναι ανεπαρκείς για την έναρξη ενός τρίτου.
Κατ' ιδίαν συνάντηση Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί (16:16)
Ντάισελμπλουμ: «Θα είναι δύσκολη συνάντηση, υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης» (16:08)
Δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup:
♦ Υπάρχουν πολλές ανησυχίες, επικρίσεις για το περιεχόμενο των προτάσεων και φυσικά είναι και το θέμα της εμπιστοσύνης. Πρώτα πρέπει να δούμε το περιεχόμενο.
♦ Θα είναι δύσκολη συνάντηση.
♦ Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει αυτά που υπόσχεται, εάν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα στους επόμενους μήνες και χρόνια.
♦ Θα πρέπει να δείξουν μεγάλη δέσμευση για να οικοδομήσουν αυτή την εμπιστοσύνη
Πρόοδος μεν αλλά... (16:02)
Έρικ Βίεμπς (Ολλανδός υπ.Οικ.)
«Η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο υπουργός της Ολλανδίας»
Πιερ Κάρλο Πάντοαn (Ιταλός υπ.Οικ.)
«Ο σκοπός της συνάντησης είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του ESM. Ήρθαμε όλοι εδώ με ανοιχτά μυαλά. Αυτή είναι η αρχή των διαπραγματεύσεων, δεν θα καταλήξουμε στη συμφωνία απόψε»
Χάρης Γεωργιάδης (Κύπριος υπ.Οικ.)
«Η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης. Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής»
Έντουαρντ Σικουλίνα (Μαλτέζος υπ. Οικ.)
«Η Ελλάδα έχει θέσει πολλές προτάσεις που υπερβαίνουν τα όσα είχαν συζητηθεί πριν το δημοψήφισμα. Πρέπει να λύσουμε αυτή την αντίφαση. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί βήμα βήμα»
«Η νέα συμφωνία με την Ελλάδα θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη... (15:42)
...είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, που στο τέλος του χρόνου θα αναμετρηθεί στις εκλογές με τους Podemos
Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του προειδοποίησε τους Ισπανούς ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι εφιάλτης για τη χώρα του και πως θα χαθούν όσα έχουν κατακτηθεί μέχρι τώρα.
Σέλινγκ (Αυστριακός υπ.Οικ.): Πρέπει να έχουμε εγγυήσεις ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν (15:39)
Η Ελλάδα υπέβαλε καλύτερες προτάσεις και μένουν ορισμένες λεπτομέρειες, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων.
Προσήλθε και ο Μάριο Ντράγκι (15:26)
Ντομπρόβσκις: Απομένουν αρκετά «ανοιχτά ζητήματα(15:18)
Χωρίς δηλώσεις και ο Σόιμπλε (15:10)
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός (15:03)
Ν.Δ.: Συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ (14:58)
Δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Κώστα Καραγκούνη:
Le Figaro: Συνάντηση Τσακαλώτου - Σαπέν πριν τη συνεδρίαση (14:47)
Σύμφωνα με το γαλλική εφημερίδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του πριν από τη συνεδρίαση των «19» υπουργών.
Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή (14:42)
Μοσκοβισί: «Σημαντική μέρα για την Ευρώπη και την ευρωζώνη» (14:34)
Για τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, «πρόκειται για μια σημαντική ημέρα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα»
Ο ίδιος, προσερχόμενος νωρίτερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι «κλειδί» είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν το... Eurogroup(14:25)
Κριστίν Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος (14:22)
#BREAKING: IMF chief Christine Lagarde hopes for 'a lot of progress' at Eurozone meeting on Greece
— Agence France-Presse (@AFP) July 11, 2015
Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος (14:20)
Λάβρος κατά της Γερμανίας ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς (14:05)
«Η Γερμανία έχει κάνει τόσο καλή προπαγάνδα, «πουλώντας» την εικόνα ενός αποτυχημένου κράτους που αρνείται να προοδεύσει»
«Η ελληνική κρίση (απώλεια 25% του ελληνικού ΑΕΠ και 25% ανεργία) είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής όσων ζητήθηκαν από την Ελλάδα και όχι της αποτυχίας υλοποίησής τους»
Reuters: Δεν είναι ακόμα «σίγουρη» η συμφωνία (13:47)
Δύο πηγές της ευρωζώνης μίλησαν στο πρακτορείο εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν θα επιτευχθεί ή όχι σήμερα συμφωνία.
Η μια «πηγή» είχε μεν δηλώσει νωρίτερα αισιοδοξία, αλλά αργότερα είχε «δεύτερες σκέψεις» διότι, όπως σημείωσε, «τα πολύ υψηλά ποσά για τις χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη τριετία ίσως είναι υπερβολικά υψηλά και πολύ... ξαφνικά»
Η δεύτερη πηγή είπε στο Reuters ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι 60-40.
Την ίδια ώρα, πηγές του γερμανικού πρακτορείου DPA θεωρούν ότι οι πιθανότητες είναι 50-50:
Ο «ναυαγός» Τσίπρας στην «Telegraph» (13:27)
«Τουρίστα» χαρακτηρίζει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο παρουσιάζει ως ναυαγό στο σκίτσο που συνοδεύει το κείμενο για τις πολιτικές εξελίξεις.
«Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να φορέσει το καλύτερο πρόσωπο σε μια οδυνηρή υποχώρηση» (...) «Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας συμφώνησε σε όρους δρακόντειας λιτότητας τους οποίους είχε απορρίψει ο ελληνικός λαός σε δημοψήφισμα μόλις πριν πέντε μέρες», διαβάζουμε στην Telegraph.
Η τελική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών δεν είναι ακόμη βέβαιη. Εξαρτάται από το πόσο θα ελαφρύνουν το χρέος οι δανειστές κι αν θα πρόκειται για απλά μια αόριστη υπόσχεση για το μέλλον, σημειώνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.
Τσακαλώτος: «Η Μέρκελ ξέρει καλύτερο ποδόσφαιρο απ' ό,τι εγώ» (βίντεο) (13:19)
Γκι Φερχόφσταντ: «Όλα είναι έτοιμα για συμφωνία» (13:12)
«Οι νέες προτάσεις, αν και όχι τέλειες, δημιουργούν εμπιστοσύνη με πιστωτές. Προσθέστε σε αυτό τη στήριξη του ελληνικού Κοινοβουλίου και όλα είναι έτοιμα για συμφωνία αυτή την εβδομάδα» δηλώνει στο twitter ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Βέρνερ Φάιμαν: «Θα πρέπει να οικοδομήσουμε γέφυρες» (12:55)
Αισιόδοξος, μετά την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία, τονίζοντας πως πρόκειται για πρόοδο και ότι έχουν επιτευχθεί περισσότερα από ό,τι έως τώρα.
«Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά» επιμένει το Βερολίνο (12:40)
Παρά τη θετική αρχική εισήγηση των θεσμών, το τι θα αποφασίσει το Εurogroup απόψε είναι τελείως... άγνωστο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο Φρανκ Πολ Βέμπερ αρνήθηκε μεν να σχολιάσει δημοσίευμα της Bild» «σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις «ανεπαρκείς» και εμφανίστηκε αντίθετος σε άλλες διαπραγματεύσεις, αλλά απέφυγε και να το διέψευσε.
«Ο υπουργός θα συζητήσει το απόγευμα με τους ομολόγους του της ευρωζώνης την εκτίμηση των θεσμών και το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων είναι τελείως ανοιχτό», είπε.
FAZ: Ενδεχομένως να χρειαστούν κι άλλα μέτρα (12:34)
Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «FAZ», επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναγκαιότητα λήψης των νέων μέτρων συνίσταται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Metron Analysis: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 19,4% (12:20)
Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ (38,5%) έναντι της Νέας Δημοκρατίας (19,1%) καταγράφεται στη νέα μέτρηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Ακολουθούν Ποτάμι (5,3%), Χρυσή Αυγή (4,3%), ΠΑΣΟΚ (4,2%), ΚΚΕ (3,8%), Ένωση Κεντρώων (3,5%) και ΑΝ.ΕΛΛ. (2,7%).
Στην ερώτηση «Να βρεθεί συμβιβασμός ή να μείνει ανυποχώρητος ο πρωθυπουργός;», το 75% επιθυμεί συμβιβασμό σε αντίθεση με το 21% που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει πίσω.
Kαταγράφεται ακόμη μεγάλη πλειοψηφία που επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ (84%).
♦ Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.
Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Euro Working Group (12:11)
Έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG).
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προετοιμάζονται για το Eurogroup:
Die Welt: «Φρανσουά Ολάντ, ο νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης» (12:03)
Χάρη στον τρόπο που χειρίζεται την κρίση στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος αναδεικνύεται στον νέο ισχυρό άνδρα της Ευρώπης, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Μέχρι τώρα, σημειώνει η Welt, όταν παρατηρητές εκτός ευρωζώνης αναζητούσαν μια λύση για την κρίση στην Ελλάδα έπαιρναν τηλέφωνο την Άνγκελα Μέρκελ, όχι τον Ολάντ.
Αυτό ενδέχεται να αλλάξει διότι αιφνιδιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε να αναμειγνύεται ενεργά στην ελληνική κρίση χρέους.
Την ώρα που το Μαξίμου χαράσσει την τακτική που θα ακολουθήσει... (11:51)
Παπαδημούλης: «Προέχει να γίνει πράξη η ισχυρή εντολή» (11:40)
Σαββατοκύριακο με εισιτήριο, Δευτέρα-Τρίτη χωρίς(11:39)
Την Τρίτη, και με βάση τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου για την αργία των τραπεζών, θα ληφθούν νέες αποφάσεις για το θέμα της δωρεάν μετακίνησης στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.
Το μέτρο, που εφαρμόστηκε από τις 30 Ιουνίου με απόφαση της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πολιτών, έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Το Σαββατοκύριακο οι επιβάτες οφείλουν να πληρώνουν εισιτήριο, ενώ Δευτέρα και Τρίτη επανέρχεται η δωρεάν μετακίνηση.
Ε.Ε.: «Μεταξύ 78-84 δισ. ευρώ τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια» (11:04)
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
https://www.efsyn.gr/