Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας βομβάρδισε μέσα στις τελευταίες 24 ώρες 53 «στόχους» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και ένα σημείο διέλευσης μαχητών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, τουπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα τα αεροπορικά πλήγματα που άρχισε την 30ή Σεπτεμβρίου η ρωσική ΠΑ έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου του ΙΚ, οι μαχητές του οποίου σταδιακά αρχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με έλλειψη εκρηκτικών.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα και ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πλήττει το ΙΚ στη Συρία αλλά και στο Ιράκ έχουν «σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία» σε ό,τι αφορά τον συντονισμό τους για να αποφευχθούν επεισόδια ανάμεσα στα μαχητικά τους στον συριακό εναέριο χώρο.

SYRIA RUSSIA AIR STRIKES

SYRIA RUSSIA AIR STRIKES

Επίσης ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειές της με αυτήν που χαρακτηρίζει «πατριωτική αντιπολίτευση» στον Μπασάρ αλ Άσαντ στον αγώνα εναντίον των «τρομοκρατικών» οργανώσεων στη Συρία αλλά και για την έναρξη μιας διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

Η ΕΕ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως» τα πλήγματα εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία.

Εξάλλου ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας φέρονται να διεμήνυσαν σε Ρώσους ομολόγους τους ότι η ρωσική επέμβαση στη Συρία θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες», θα κλιμακώσει τον πόλεμο και «θα προσελκύσει» εξτρεμιστές από διάφορες χώρες να πάρουν μέρος σε αυτόν.

Συρία: Οι ΗΠΑ έριξαν πυρομαχικά με αλεξίπτωτα για τους αντάρτες

SYRIA RUSSIA AIR STRIKES

SYRIA RUSSIA AIR STRIKES

Οι Άραβες αντάρτες της Συρίας ενημερώθηκαν από την Ουάσινγκτον ότι νέα όπλα είναι καθ’ οδόν για να τους βοηθήσουν να εξαπολύσουν μια επίθεση, σε συνεργασία με τους Κούρδους συμμάχους τους, στην πόλη Ράκα, την οποία ελέγχουν εδώ και πάνω από έναν χρόνο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CentCom) είπε ότι οι ΗΠΑ έριξαν με αλεξίπτωτα πυρομαχικά για τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν το ΙΚ στη βόρεια Συρία. Επρόκειτο για μια «επιτυχή» επιχείρηση, όπως την χαρακτήρισε ο συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έστειλαν με αυτόν τον τρόπο πυρομαχικά σε συριακές αραβικές ομάδες, οι ηγέτες των οποίων έχουν ελεγχθεί από την Ουάσινγκτον.

Ένας αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ερρίφθησαν συνολικά «50 τόνοι πυρομαχικών», επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που είχε μεταδοθεί από το αμερικανικό δίκτυο CNN.