ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συλλήψεις κορυφαίων στελεχών της FIFA για διαφθορά

2015-05-28 08:33

FIFA

 

Mεγάλη αστυνομική επιχείρηση των ελβετικών αρχών σε συνεργασία με το FBI για τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Ζυρίχη.

Όπως μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι «New York Times», αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Baur au Lac» της Ζυρίχης, όπου είχαν καταλύσει υψηλόβαθμοι παράγοντες της FIFA στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου για την εκλογή του νέου προέδρου της Ομοσπονδίας, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία των «New York Times», οι ύποπτοι βγήκαν, συνοδεία αστυνομικών, από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου, με το λευκό «παραβάν» να προστατεύει την ταυτότητά τους.

 

Το πολυτελές Baur au Lac Hotel, στο κέντρο της Ζυρίχης
Δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν το πρωί στο πολυτελές Baur au Lac Hotel, στο κέντρο της Ζυρίχης, όπου ζήτησαν από την υποδοχή τα κλειδιά των δωματίων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εφόδους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων παραπέμπονται για εκβιασμό και διαφθορά: Jeffrey Webb (πρόεδρος της Concacaf -Ομοσπονδία Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής- και ένας από τους αντιπροέδρους της FIFA), Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Eugenio Figueredo (αντιπρόεδρος της FIFA), Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo και Mariano Jinkis.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας έκαναν επιδρομή στο αρχηγείο της FIFA στη Ζυρίχη, όπου κατέσχεσαν ηλεκτρονικά δεδομένα και άνοιξαν επίσημη έρευνα «εναντίον αγνώστων με την υποψία της εγκληματικής κακοδιαχείρισης και για ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” σε σχέση με την ανάθεση του Μουντιάλ το 2022»

O εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ (που αναμένεται να εκλεγεί για πέμπτη θητεία), δεν είναι μεταξύ των υπόπτων καθώς «δεν έχει εμπλακεί καθόλου».

Οι κατηγορίες βασίζονται σε πολυετή έρευνα του FBI και των αμερικανικών αρχών και αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τις αναθέσεις Μουντιάλ αλλά και διαφημιστικές συμφωνίες.

 

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζόσεφ Μπλάτερ
Η επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την εκλογή του προέδρου της Fifa, όπου ο Τζόζεφ Μπλάτερ, 79 ετών και πρόεδρος από το 1998 διεκδικεί πέμπτη θητεία

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τη διάρκεια και το βάθος της διαπλοκής που φαίνεται να ακολουθούσε κάθε δραστηριότητα της FIFA», δήλωσε αξιωματούχος των ερευνητικών αρχών λίγο μετά τις συλλήψεις.

«Διαπιστώσαμε ότι η διαφθορά είχε νομιμοποιηθεί ως πρακτική και ήταν ο τρόπος που η FIFA έκανε τις δουλειές της. Η διαφθορά είχε θεσμοθετηθεί», συμπλήρωσε.

Συνέντευξη Τύπου της FIFA

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Ουόλτερ ντε Γκρεγκόριο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η FIFA θα συνεργαστεί σε όλα τα αιτήματα των αρχών για πληροφορίες, ωστόσο επανέλαβε ότι τόσο ο πρόεδρος Joseph Blatter όσο και ο γενικός γραμματέας Jérôme Valcke δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

«Η FIFA υποφέρει από την ιστορία αυτή» και είναι μια «δύσκολη στιγμή» για την Ομοσπονδία, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι το συνέδριο και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά καθώς προς το παρόν «δεν υπάρχει» σχέδιο αναβολής τους».

Όταν ρωτήθηκε εάν αυτή η υπόθεση αποτελεί τη χειρότερη στιγμή για την Ομοσπονδία, απάντησε: «Αυτό για τη FIFA είναι καλό. Δεν είναι καλό όσον αφορά τη φήμη και την εικόνα της, αλλά όσον αφορά το ξεκαθάρισμα του τοπίου είναι καλό... Δεν είναι μια όμορφη μέρα, αλλά είναι μια καλή μέρα».

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Ουόλτερ ντε Γκρεγκόριο
Δεν υπάρχει σχέδιο αναβολής των εκλογών στην Ομοσπονδία, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της FIFA

Ο Ντε Γκριγκόριο δεν επιβεβαίωσε πόσα στελέχη έχουν συλληφθεί, αλλά υποστήριξε ότι δεν θα επαναληφθεί η ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ το 2018 και το 2022. «Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου», είπε, « θα γίνουν στη Ρωσία και στο Κατάρ».

- Πώς είναι δυνατόν ο Blatter να συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία; ρωτήθηκε ο Nτε Γκρεγκόριο. «Δεν έχει ανάμειξη», απάντησε, «και αυτή είναι μια σημαντική πληροφορία».

- Του μιλήσατε μετά τις συλλήψεις; ήταν η επόμενη ερώτηση. «Έχει επικεντρωθεί στο συνέδριο», απάντησε ο εκπρόσωπος της FIFA. «Να το θέσω κάπως έτσι: το άγχος είναι μεγαλύτερο σήμερα, αλλά είναι ψύχραιμος. Δεν έχει ανάμειξη. Όσον αφορά στα υπόλοιπα, θα αποδεχθεί τις εξελίξεις»

Είναι πραγματικά ο χαλαρός ο Blatter; απόρησε δημοσιογράφος.

«Δεν χορεύει κιόλας στο γραφείο του...», απάντησε ο Nτε Γκρεγκόριο. «Αλλά είναι πολύ ήρεμος, συνεργάζεται πλήρως για όλα. Αυτό εννοούσα. Δεν είναι ένας ευτυχής άνθρωπος, που λέει “ουάου ουάου”»!