ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

[Real]: Το έγγραφο της Κομισιόν για τη «θέση» της Τουρκίας στο Αιγαίο

2015-10-15 09:43

[Real]: Το έγγραφο της Κομισιόν για τη «θέση» της Τουρκίας στο Αιγαίο

Διευκρινίσεις έδωσε η Κομισιόν μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του προέδρου Γιούνκερ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. 

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε στην ολομέλεια του ΕΚ ότι «προτείναμε μια ναυτική συνεργασία των ελληνικών και των τουρκικών αρχών για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Μίλησα με τον Ερντογάν και το δέχτηκε η ελληνική πλευρά όμως έχει αντιρρήσεις. Θα ήθελα ελληνική πλευρά να επανεξετάσει τη στάση της. 

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή τουReal.gr, η θέση της Κομισιόν συνοψίζεται στο ότι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να επιτηρεί αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της. 



Η Κομισιόν όντως ζητάει από τις τουρκικές αρχές να συνεργαστούν με τις ελληνικές και όχι το αντίθετο, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε μέχρι στιγμής. Το σχέδιο της Κομισιόν δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες. Ωστόσο ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή η συνεργασία δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και για αυτό δεν συμφωνούν. Παρομοίως επειδή η τουρκική πλευρά θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο για αυτό και έσπευσε να αποδεχθεί την πρόταση Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες απέρριπτε την ιδέα να επιχειρήσουν στο Αιγαίου δυνάμεις της υπό σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής σε αντίθεση με το πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων μέχρι σήμερα των ελληνικών κυβερνήσεων πως η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα στην επιτήρηση των συνόρων της για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. 

https://www.real.gr/