Την αυλαία του ανοίγει το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη - Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου. Από τις συνολικά 168 ταινίες του πολυσυλλεκτικού προγράμματος οι 95 είναι διεθνείς, οι 17 ελληνικές.
Στο περίφημο φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας θα προβληθούν ταινίες στο πλαίσιο των τριών αφιερωμάτων στον Αυστριακό κινηματογραφιστή Χούμπερτ Ζάουπερ και τον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον, οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στις «ανατρεπτικές φωνές του Γερμανικού ντοκιμαντέρ».
Στο δεκαήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου «Φασισμός Α.Ε.», το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Agora - Από τη Δημοκρατία στις Αγορές», το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, του Μενέλαου Καραμμαγιώλη «Ο Πλανήτης Μου», το Ψ της Καλλιόπης Λεγάκη (με εξομολογήσεις ατόμων που έχουν βιώσει ψυχικές ασθένειες), τα «Καλιαρντά» της Πάολα Ρεβενιώτη και «Μια οικογενειακή υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου για τους Ξυλούρηδες.
Ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει με το «Αρκαδία Χαίρε», μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου φορτισμένου με μύθους και αναφορές. Ο βραβευμένος για το Παναγιώτης Ευαγγελίδης με το «La Vida Pura» καταγράφει την καθημερινότητα ενός 25χρονου πορνοστάρ στη Βαρκελώνη.
Το «Αλάτι της Γης» των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο εστιάζει στη ζωή και το έργο του καταξιωμένου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο. Από το Βερολίνο έρχεται το «Exotica, Erotica, Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη, όπου ιερόδουλες από λιμάνια του κόσμου αφηγούνται ερωτικές ιστορίες με ναυτικούς.
Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία» και «Μουσική και Χορός».
Εικόνες φρίκης, ιστορίες πολιτικού ακτιβισμού, σφαγών, οικονομικής κρίσης, ιστορίας, κοινωνικών αποκλεισμών από όλο τον κόσμο καταγράφουν οι 168 ταινίες, η εναρκτήρια ωστόσο ταινία που θα προβληθεί απόψε μετά την τελετή έναρξης διδάσκει τη... χαρά της ζωής.
Η «Επιχείρηση χιπ-χοπ» του Μπριν Εβανς καταγράφει στα 93 λεπτά της διάρκειάς της, την... προετοιμασία μιας ομάδας χορευτών χιπ-χοπ ηλικίας 90 (!) έως και 100 ετών ο καθένας και ...συνολικού χρόνου ζωής που ξεπερνά τα 2.500 χρόνια για ένα ταξίδι στο Λας Βέγκας προκειμένου να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ χιπ-χοπ που διεξάγεται εκεί.
«Δεν είσαι ποτέ αρκετά μεγάλος προκειμένου να κάνεις το πρώτο βήμα για ένα ταξίδι ζωής», είναι το μότο της ταινίας που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.
Της προβολής θα προηγηθεί η τελετή έναρξης την οποία θα κηρύξει (στην πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη μετά την υπουργοποίησή του) ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, καθώς και το νεοτοποθετηθέν Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Οι προβολές στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα αρχίζουν από νωρίς το απόγευμα στις αίθουσες Παύλος Ζάννας, (του κινηματογράφου “Ολύμπιον” της πλατείας Αριστοτέλους) και Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη του Λιμανιού.
Πρεμιέρα για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη
2015-03-13 23:57