ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

"Κριτική αντίσταση" για την επιβίωση των ανθρωπιστικών σπουδών

2015-09-19 14:02

Στη συντριπτική κυριαρχία της τεχνολογίας και της οικονομίας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση απέδωσε την οξύτατη κρίση των ανθρωπιστικών σπουδών ο ακαδημαϊκός δάσκαλος και θεωρητικός της λογοτεχνίας Τέρρυ Ήγκλετον, στην ομιλία που έδωσε την Τετάρτη το βράδυ στην Αθήνα, ενόψει της σημερινής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

igkleton_18.9.jpg

Μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο που είχε γεμίσει ασφυκτικά το αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα του «Ο θάνατος των ανθρωπιστικών σπουδών;», ο Τ. Ήγκλετον αναφέρθηκε στην παράλληλη πορεία του βιομηχανικού καπιταλισμού, των θετικών επιστημών και των ανθρωπιστικών σπουδών. "Είναι τα χρόνια όπου οι επιστήμες βρίσκονται ακόμη μακριά από τις αγριότητες του καπιταλισμού, διατηρώντας την κριτική τους αυτονομία. Στις μέρες μας όλα αυτά έχουν αλλάξει. Το πανεπιστήμιο είναι υποταγμένο στις πιέσεις της οικονομίας", τόνισε.
«Μέσα στην κρίση», τόνισε, «οι ανθρωπιστικές επιστήμες έμειναν χωρίς χρηματοδότηση και μοιραίως περιθωριοποιήθηκαν. Τώρα οι επιστήμες έχουν γίνει κομμάτι της πολιτικής, έχουν μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων".
Χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή επιβαρυντική τόσο για το πανεπιστήμιο όσο και για "τις τέχνες, οι οποίες εμποδίζονται να λειτουργήσουν ελεύθερα μέσα σε έναν ολοκληρωτικά εμπορευματοποιημένο κόσμο". Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, "η οποία θα μπορέσει να μεταβληθεί μόνο αν αναπτυχθεί ένα πνεύμα κριτικής αντίστασης απέναντί της», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "αναδύεται για τις τέχνες ένας καινούργιος ρόλος: ο ρόλος της απόρριψης της εύκολης παραδοχής και της σύμβασης, ο ρόλος της απαλλαγής από την εργαλειοποίηση της γλώσσας και της κατάκτησης μιας ριζοσπαστικής κριτικής ικανότητας».
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τον τιμώμενο διανοητή προσφώνησε ο τέως υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε για την υποστήριξη όχι μόνο των θετικών αλλά και των ανθρωπιστικών επιστημών και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει αν επανεκλεγεί.
Χαιρέτισαν επίσης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αγγελική Σπυροπούλου.
left.gr