Κύκλοι της ιταλικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτιμούν ότι η όλη κατάσταση με την ελληνική κρίση «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».
Όπως υπενθυμίζεται, παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση είχε ταχθεί επανειλημμένα, τις περασμένες ημέρες, υπέρ μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα έπρεπε να βρεθεί στο πλαίσιο των δυο συνόδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.
Αντιθέτως, όπως αφήνουν να διαρρεύσει κύκλοι της ιταλικής κυβέρνησης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε, στην τελευταία σύνοδο που έληξε χθες, να παραπεμφθεί για επίλυση το όλο θέμα της Ελλάδας στο Eurogroup. Στη Ρώμη, πάντως, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά περιθώρια για εξεύρεση λύσης πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, παράλληλα, ότι η Ιταλία δυσκολεύεται στη φάση αυτή, να διαφοροποιήσει αισθητά τη θέση της προς υποστήριξη της χώρας μας, δεδομένης της ευρύτερης διαπιστωμένης έλλειψης αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της Ένωσης, προς τα κράτη της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως φάνηκε και πρόσφατα και με το θέμα της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, δυνάμεις και κινήματα της ιταλικής αριστεράς προσανατολίζονται προς τη διοργάνωση συμβολικού δημοψηφίσματος σε πόλεις της Ιταλίας στις 5 Ιουλίου, προς στήριξη της πρωτοβουλίας και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο twitter, μετά από την άρνηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες Σάββατο να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση ενόψει της ενδεχόμενης αθέτησης ή καθυστέρησης πληρωμών της Ελλάδας την Τρίτη. «Βρίσκομαι σε επαφή με ηγέτες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης των 19 χωρών μελών», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά από τη συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC πως η Ελλάδα παραμένει μέλος τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ευρωζώνης. Η ίδια, πάντως, αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου αλλά και θα πρέπει να αποδεχθεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Εκτιμά ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα περισσότερο προστατευμένη σε σύγκριση με το 2011, αλλά τονίζει ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες από μία αρνητική εξέλιξη στην χώρα μας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ευελπιστεί ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν αρκετά, προσθέτοντας πως το Ταμείο είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.