ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Γέφυρες» από Γεννηματά προς το Ποτάμι

2015-09-23 11:20

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

 

 

 

 

 

 

 

Η ταχεία και εκ των πραγμάτων κάθετα αρνητική απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε οποιοδήποτε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας υπό τις σημερινές συνθήκες, αφήνει για τη Χαρ. Τρικούπη αρκετό ελεύθερο χώρο για τις διεργασίες που η κ. Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να δρομολογήσει προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Ο προφανής στόχος της Χαρ. Τρικούπη είναι η έναρξη συζητήσεων με το Ποτάμι. Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν απομείνει στο κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη διαθέτει ευκρινέστατη κεντροαριστερή ταυτότητα, ως εκ τούτου η συζήτηση για συμπαράταξη στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση και μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα για τον ευρύτερο χώρο. Στη Χαρ. Τρικούπη θέλουν η συζήτηση αυτή να προχωρήσει με σεβασμό στην αυτονομία του κάθε κόμματος και, ιδανικά, να καταλήξει στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα. Επίσης, η κ. Γεννηματά έχει δώσει σαφή οδηγία προς όλους για τήρηση εξαιρετικά χαμηλών τόνων στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων.

Από τη Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν χθες ότι θα τιμηθεί η εμπιστοσύνη όσων πιστεύουν στη δυναμική μιας «δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής προοδευτικής παράταξης», λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών ήδη έκαναν «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για μια γόνιμη συνάντηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού», νύξη η οποία, προφανώς, παραπέμπει στον στόχο του ενιαίου φορέα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα η κ. Γεννηματά δρομολογεί συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποτιμηθεί αρχικά το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και να επικυρωθεί η στρατηγική της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης» έναντι της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από τη Χαρ. Τρικούπη υπογράμμιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ άλλοθι είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Δεξιάς είτε σε εθνικολαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές». Ανέφεραν, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαρκές μέτωπο με τη συντήρηση, διευκρινίζοντας ότι η κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. συνέβη «για λόγους ύψιστης εθνικής ανάγκης και δεν μπορεί να συντηρεί εντυπώσεις ιδεολογικής ταύτισης και πολιτικού αφοπλισμού». Αποστροφή, η οποία απευθύνεται, βεβαίως, προς όσους κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι «συνεργάστηκε με τη Δεξιά» ενώ αρνείται να στηρίξει μια «αριστερή κυβέρνηση». Προσέθεταν ότι το βασικό πλαίσιο αναφοράς του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθορίζεται από την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, άρα και την αποφυγή του Grexit.

Έντυπη