ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εθνική Ελλάδας: Φτιαγμένη από σπάνιο μέταλλο βάζει πλώρη για να προκριθεί αήττητη!

2015-09-07 07:42
Εθνική Ελλάδας: Φτιαγμένη από σπάνιο μέταλλο βάζει πλώρη για να προκριθεί αήττητη!
 

Παρά την επική νίκη απέναντι στην Κροατία, οι διεθνείς κρατούν χαμηλά τον πήχη θεωρώντας ότι δεν πέτυχαν και κάτι ιδιαίτερο - Τα επόμενα παιχνίδια της Εθνικής στον δρόμο προς το μετάλλιο - Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών - Η αποθέωση από τον Νίκο Γκάλη

Το ταλέντο ήταν δεδομένο. Μπορεί να πει μάλιστα κάποιος ότι... υπερχείλιζε. Το θέμα ήταν αν θα κατάφερναν όλοι αυτοί οι παίκτες να μάθουν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί να αφομοιώσουν τα συστήματα του Κατσικάρη. Και δεν μιλάμε για τους εν Ελλάδι ή τους «Ευρωπαίους» διεθνείς, αλλά κυρίως για τους ΝΒΑers. Μην ξεχνάμε ότι Καλάθης και Κουφός τώρα επανήλθαν στον Εθνική, ενώ και ο Αντετοκούνμπο είναι «φρέσκος».

 


Κι όμως. Στο δυσκολότερο μέχρι τώρα τεστ, απέναντι στην διοργανώτρια Κροατία που θύμιζε σε κάθε φάση γιατί βγάζει τους μεγαλύτερους σουτέρ και με 15.000 φιλάθλους στο Αρένα Ζάγκρεμπ να επευφημούν την «χρβάτσκα», η Εθνική Ελλάδας πήρε άριστα. Όχι στην απόδοσή της, η οποία κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, όχι στις αυτοματοποιημένες συνεργασίες και κινήσεις, που θα βγαίνουν φυσιολογικά όσο προχωρά το τουρνουά, αλλά σε ένα βασικό συστατικό που χαρακτήριζε πάντα το παιχνίδι μας και ήταν η βάση για τις επιτυχίες μας. Το πείσμα, η θέληση, η αποφασιστικότητα, η άρνηση να παραδώσουν τα όπλα, όπως θέλετε πείτε το. Το ίδιο είναι. Αυτό λοιπόν έβγαλαν στο παρκέ οι διεθνείς μας μετά από 35' παιχνιδιού, κατά τα οποία οι Κροάτες έκαναν ό,τι ήθελαν και εμείς απλά προσπαθούσαμε να μείνουμε κοντά στο σκορ. 

Από εκείνο το σημείο, όλα άλλαξαν. Η έμπνευση του κόουτς Κατσικάρη να παίξει με τρεις περιφερειακούς (Σλούκα, Ζήση, Σπανούλη) αποδείχθηκε σωστή. Οι πρωτοβουλίες του Ζήση ξεκλείδωσαν την κροατική άμυνα, ο Ούκιτς προκαλούσε απρόσμενη ζημιά (53-61), αλλά ένα κανονικό κι ένα έμμεσο τρίποντο του «ζεστού» Σπανούλη οδήγησαν την Εθνική σε απόσταση βολής (59-61), ενώ μια δική του ασίστ κι ένα ακόμη τρίποντο μείωσαν στον πόντο (64-65), τεσσεράμισι λεπτά πριν το τέλος. Ο Σλούκας με έναν ακόμη «πυροβολισμό» έδωσε το πρώτο ελληνικό προβάδισμα (66-65). Από εκείνο το σημείο και έπειτα η πλάστιγγα είχε γύρει… ελληνικά, όπου με εξαιρετική διαχείριση πήγαμε στο +5 (72-67). Όπως είναι φυσικό, στο 1:30’’ που απέμενε, οι διεθνείς μας έπαιξαν με το χρόνο, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 72-70.

Δεκάλεπτα: 13-18, 28-33, 51-57, 72-70 

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 10 (5 ασ.), Ζήσης 7, Σπανούλης 16 (3 τρίπ., 6 ασ.), Καλάθης 2, Περπέρογλου, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου, Κουφός 11 (9 ριμπ.), Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3, Αντετοκούνμπο 6. 

Κροατία (Περάσοβιτς): Τόμιτς 9, Ρούντεζ, Στίπτσεβιτς, Σάριτς 11 (1), Ούκιτς 14 (2), Σίμον 18 (3), Ντρέιπερ 2, Ζόριτς 8, Χεζόνια 8 (2/8 τρίπ.). 
 


Η συνέχεια της Εθνικής

Τα πιο δύσκολα παιχνίδια για την Εθνική είναι πλέον παρελθόν και μάλιστα χωρίς απώλειες. Η πρεμιέρα που πάντα κρύβει παγίδες αποδείχθηκε μια δυνατή προπόνηση απέναντι στους Σκοπιανούς, ενώ και το αναμενόμενο ντέρμπι με την Κροατία έληξε νικηφόρα και με έξτρα κέρδος την χαλύβδωση του χαρακτήρα των διεθνών μας. Τι ακολουθεί; Μια απαραίτητη ξεκούραση μιας ημέρας, καθώς σήμερα η Εθνική έχει ρεπό, και ακολουθεί το θεωρητικά ευκολότερο παιχνίδι του ομίλου απέναντι στη Γεωργία την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη η Εθνική δοκιμάζεται απέναντι στους Σλοβένους και με νίκη στα δύο αυτά παιχνίδια εξασφαλίζει κατά έναν μεγάλο βαθμό όχι απλά την πρόκριση, αλλά και την πρώτη θέση που θα τη φέρει στα προημιτελικά του Eurobasket με μια -πάντα στη θεωρία- ευνοϊκότερη αντίπαλο. Το τελευταίο παιχνίδι για τη φάση των ομίλων είναι απέναντι στην Ολλανδία στις 10 Σεπτεμβρίου. 


Οι δηλώσεις των διεθνών

Αν και οι διεθνείς μας πέτυχαν έναν μίνι άθλο με την ανατροπή και τη νίκη απέναντι στην Κροατία, δεν θέλησαν να πανηγυρίσουν και κρατούν χαμηλά τον πήχη ενόψει της συνέχειας. Μπροστάρης στη νοοτροπία αυτή ο φυσικό ηγέτης της ομάδας Βασίλης Σπανούλης που ήταν καθοριστικός στο χθεσινό παιχνίδι.  

«Ήταν μία σπουδαία νίκη, όχι τόσο από βαθμολογικής σημασίας. Σε αυτό το σημείο που είμαστε, θέλουμε να βελτιωθούμε. Ενωθήκαμε, γίναμε σαν μία γροθιά και πήραμε τη νίκη. Βελτιωθήκαμε σαν ομάδα. Δεν θέλουμε να πούμε μεγάλα λόγια. Είναι πολύ νωρίς. Αρχίζει και γίνεται κάτι καλό. Αρχίζουμε και γινόμαστε ομάδα και θέλουμε να χτίσουμε περισσότερο χαρακτήρα. Δεν παίξαμε σπουδαία, απλά δείξαμε χαρακτήρα. Μας ενδιαφέρει να νικάμε και να δείχνουμε χαρακτήρα. Να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να παίζουμε σαν μία γροθιά», τόνισε ο Kill Bill μετά το τέλος του αγώνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός Νίκος Ζήσης που δεν παρέλειψε να αποθεώσει τον συμπαίκτη και κουμπάρο του: «Συγχαρητήρια στην ομάδα μου. Κάναμε σπουδαίο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο μέρος δεν είχαμε υπομονή απέναντι στη ζώνη και ήμασταν άστοχοι. Στο δεύτερο μέρος κυκλοφορήσαμε καλύτερα την μπάλα και βρήκαμε εύκολα καλάθια. Το παιχνίδι άλλαξε momentum με την ενέργεια που βγάλαμε. Κάναμε κάποια λάθη στο αμυντικό transition, κάτι που έδωσε ψυχολογία στη γηπεδούχο ομάδα. Όμως είχαμε περισσότερη ενέργεια, πήραμε 14 ριμπάουντ και με τους καλούς δημιουργούς μας, που είχαν 21 ασίστ, φτάσαμε στη νίκη. Το 4/20 τρίποντα θα βελτιωθεί. Αν και λένε πως δεν έχουμε καλούς σουτέρ, θεωρώ θέμα χρόνου να μπουν και τα σουτ. Πρέπει να συνεχίσουμε και ήδη κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι. Όλοι ξέρουν πως ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης μας. Είναι ευλογία να τον έχουμε. Κάποιοι ξεχνούν πως στα πέντε χρόνια που δεν είχαμε επιτυχία δεν τον είχαμε για δύο καλοκαίρια και στη μία διοργάνωση έπαιζε τραυματίας. Κάποιοι το ξεχνούν αυτό. Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν ότι θα βάλει το μεγάλο σουτ. Έχουμε μια ομάδα με καλούς παίκτες και το σημαντικό είναι ότι ακόμη και παίκτες που δεν παίζουν πολύ μπορούν να κάνουν τη διαφορά και υποστηρίζουν την ομάδα από τον πάγκο. Αυτό είναι το σημαντικό για την ομάδα».

Δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά του Κώστα Καϊμακόγλου που δίνει σύνθημα… προσγείωσης και υποκλίνεται σε Ζήση, Σπανούλη.  «Πιστεύω πως πρέπει να μείνουμε ταπεινοί. Ήταν μια μεγάλη νίκη και ένα σημαντικό τεστ. Η Κροατία είναι πολύ καλή ομάδα, διοργανώτρια του τουρνουά και ικανή να φτάσει ως τα μετάλλια. Στο πρώτο ημίχρονο δεν παίξαμε καλά, αλλά βελτιωθήκαμε στην άμυνα, ενώ στο δεύτερο μας μπήκαν τα σουτ, παίξαμε παθιασμένα και τα καταφέραμε. Ο Ζήσης είναι ο αρχηγός μας και ο Σπανούλης ο ηγέτης μας. Τα δύο ονόματα αξίζουν τον σεβασμού όλου του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι πολύ έμπειρες παίκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο «Κάι-Κάι».


Κατσικάρης: «Βγάλαμε ποιότητα και χαρακτήρα»

Ο Φώτης Κατσικάρης εκθείασε την ποιότητα, αλλά και το χαρακτήρα που έβγαλε η ομάδα του στη νίκη επί της Κροατίας. 

«Δεν είμαστε ακόμη στο 100%, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο κι αυτό φάνηκε από κάποια στοιχεία. Η ποιότητα και η προσωπικότητα, όπως και η εμπειρία της ομάδας φάνηκε. Αν βάλουμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, μπορούμε να γίνουμε μια πολύ επικίνδυνη ομάδα. Στο πρώτο μέρος δεν χρησιμοποιήσαμε καν τα φάουλ, η Κροατία πήρε 11 πόντους στον αιφνιδιασμό και πολλούς στο ένας με έναν. Το σκορ θα μπορούσε να ήταν και πιο βαρύ για μας στο τέλος της δεύτερης περιόδου. Στο δεύτερο ημίχρονο δείξαμε τη δυνατότητα της ομάδας, ως προς το ταλέντο, αλλά και σαν χαρακτήρα. Είχαμε κάποιους εγκεφάλους στο παρκέ, όπως ο Ζήσης, ο Σπανούλης και ο Σλούκας. Έτσι ελέγξαμε το ματς, αποφύγαμε τα πολλά λάθη και πήραμε πολλά ριμπάουντ. Το σουτ θα είναι θέμα μέρας, αλλά μπορείς να εξισορροπήσεις μια κακή μέρα στα σουτ με άλλο τρόπο. Σημασία για μας έχει ότι νικήσαμε με αυτό τον τρόπο. Η νίκη δεν σημαίνει κάτι, αλλά θα μας δώσει ώθηση για τη συνέχεια. Πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και να προσπαθήσουμε να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός. 

Σχετικά με τα κοντά σχήματα και τη βοήθεια παικτών που ήρθαν από τον πάγκο, είπε: «Παραδοσιακά η Εθνική έκανε τις μεγάλες επιτυχίες της με τους γκαρντ. Ο Σλούκας είναι ένας ποιοτικός παίκτης, βοήθησε πολύ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Δεν θέλω να εκθειάσω κάποιον ξεχωριστά, είμαι ευλογημένος που έχω αυτούς τους γκαρντ. Όλα τα παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ο Καϊμακόγλου βοήθησε πολύ με τη δύναμή του και δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη που παίζει 30 λεπτά στην ομάδα του, αλλά καλείται να κάνει τη διαφορά για λίγο. Όλοι βοήθησαν, και ο Παπανικολάου και ο Μάντζαρης, αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας». 


Υπόκλιση Γκάλη

Το καπέλο του στην Εθνική έβγαλε ο Νίκος Γκάλης. 

Ο... μπασκετικός Θεός απένειμε τα εύσημα στους διεθνείς για την μεγάλη ανατροπή κόντρα στην Κροατία, υπενθύμισε πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά και έδειξε βέβαιος πως η επίσημη αγαπημένη έχει όλα τα εφόδια για να κατακτήσει μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. 

«Μπράβο στα παλικάρια της Εθνικής μας που παίζοντας με ψυχή πήραν μου πεντακάθαρη νίκη μέσα στο Ζάγκρεμπ επί της Κροατίας. Κερδίσαμε μια σημαντική μάχη, όμως ο πόλεμος συνεχίζεται. Με σοβαρότητα θα πρέπει να κοιτάξουμε και τα επόμενα παιχνίδια. Πίστευα και πιστεύω ότι η επίσημη αγαπημένη έχει όλα τα φόντα να πάρει ένα ακόμη μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα!» ήταν το μήνυμά του στο facebook.