ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δεν κόβουμε ΕΚΑΣ και δεν αυξάνουμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα, έχουμε ρεαλιστική πρόταση-Διαφωνία Τσίπρα με δανειστές

2015-06-04 08:01

Δημόσια κατέθεσε τη διαφωνία του στα αιτήματα της Κομισιόν και του μετώπου των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της συνάντησης με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δίνοντας για πρώτη φορά ξεκάθαρη αίσθση του χάσματος των δυο πλευρών, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός οι εταίροι-θεσμοί ζητούν αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10% και περικοπή του ΕΚΑΣ ώστε να κλείσει η τρύπα στα δημοσιονομικά με μόνιμο τρόπο. Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας δήωσε δημοσίως ότι αυτά τα αιτήματα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση. Μετά το πέρας και του δείπνου ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε μεροκές μέρες, δίνοντας την αίσθηση ότι παρά τις διαφωνίες υπάρχει χώρος για ελιγμούς και διαπραγματεύσεις.

Δημόσια διαφωνία Τσίπρα με δανειστές

 «Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το δείπνο που ακολούθησε, στο οποίο κατά πληροφορίες ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχει διάθεση να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε ρεαλιστική λύση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπήρξαν προτάσεις με τις οποίες συμφωνούμε και άλλες που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές -π.χ. η κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ» επισήμανε και τόνισε ότι «από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε ένα κοινό τόπο».

«Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία» συμπλήρωσε.

Όπως είχε επισημάνει το sofokleousin.gr νωρίτερα οι δυο πλευρές συγκλίνουν σε αρκετά ζητήματα μεταξύ των οποίων ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα εργασιακά.