ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη Συρία από Ρωσία και ΗΠΑ

2015-10-15 09:48
 
Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη Συρία από Ρωσία και ΗΠΑ

Αδιάκοποι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, από τη Ρωσία και από το διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες να αρχίσει διάλογος στο πολιτικό επίπεδο.

Μετά την πρόταση του Ρώσου προέδρου για συνάντηση στη Μόσχα ανάμεσα σε ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους των δύο χωρών και την άρνηση των ΗΠΑ να στείλουν αντιπροσωπεία στη Μόσχα, αλλά και να υποδεχθούν μια (ρωσική) στην Ουάσινγκτον, ανώτεροι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των δύο χωρών αναμένεται να έχουν σήμερα μια βιντεοδιάσκεψη με στόχο την αποφυγή κάθε εμπλοκής ανάμεσα στα αεροσκάφη τους που επιχειρούν στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Οι ΗΠΑ ηγούνται ενός ευρέος συνασπισμού ο οποίος βομβαρδίζει εδώ και πάνω από έναν χρόνο στη Συρία και στο Ιράκ τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Ρωσία επενέβη την 30ή Σεπτεμβρίου στον πόλεμο στη Συρία σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το καθεστώς του συμμάχου της, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής ΠΑ έχουν στόχο πρωτίστως τους λεγόμενους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εξαπέλυσαν 18 πλήγματα εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας χθες Τρίτη.  Οι δεκαέξι επιδρομές έγιναν στο Ιράκ, πλήττοντας μονάδες, οχήματα, θέσεις μάχης, οπλικά συστήματα, κτίρια και μια αποθήκη εκρηκτικών κοντά σε οκτώ ιρακινές πόλεις, ενώ άλλες δύο έγιναν στη Συρία και στοχοθέτησαν δύο μονάδες, ένα όχημα και ένα κτίριο κοντά στη Χόουλ και στη Ράκα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι επλήγησαν 40 «τρομοκρατικοί στόχοι» στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, σηματοδοτώντας μια σημαντική μείωση των επιχειρήσεων που καταγράφονταν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Βομβαρδιστικά Su-34 και αεροσκάφη χερσαίας υποστήριξης Su-24M και Su-25SM έκαναν 41 εξόδους και έπληξαν 40 «τρομοκρατικούς στόχους» στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χάμα και Ντέιρ Εζόρ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν «τις υποδομές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος». Την Τρίτη τα αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν εξαπολύσει 86 αεροπορικά πλήγματα.

Έκκληση από Βερολίνο 

Έκκληση προς την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα απηύθυνε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο η στρατιωτική εμπλοκή τους στη Συρία να μετατραπεί σε μια άμεση ρωσοαμερικανική σύγκρουση.

Πρέπει να «προτρέψουμε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου οι αντίστοιχες στρατιωτικές εμπλοκές τους (στη Συρία) να μην διεξάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε εντέλει να μετατραπούν σε μια σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας ενώπιον της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω βουλής της Γερμανίας.

Στην ομιλία του για τον απολογισμό της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο Στάινμαϊερ υπενθύμισε την αποτυχία των διπλωματών να βρουν πεδίο συνεννόησης για την διευθέτηση της σύγκρουσης η οποία σπαράσσει τη Συρία εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Ακόμη υπογράμμισε ότι είναι «σαφές πως πρέπει να δοθεί μάχη εναντίον (της τζιχαντιστικής οργάνωσης) Ισλαμικό Κράτος και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», αλλά η διευθέτηση του πολέμου στη Συρία δεν περνάει από «τα πεδία των μαχών».

https://www.imerisia.gr/