ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

262 θησαυροί από τη Σαμοθράκη

2015-05-04 12:43

 

Η Νίκη της Σαμοθράκης μπορεί να είναι και η Νίκη του Σαμοθράκη, κατά τους επισκέπτες του Λούβρου. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως υπάρχει ένα ελληνικό νησί με αυτό το όνομα και θεωρούν πως πρόκειται για το όνομα του αρχαίου καλλιτέχνη.

Στην έκθεση θα υπάρχουν και αναπαραστάσεις σε ψηφιακά βίντεο αλλά και ταινία - ντοκιμαντέρ σε επιμέλεια του Κώστα Γαβρά, που θα προβληθεί για πρώτη φορά
Στην έκθεση θα υπάρχουν και αναπαραστάσεις σε ψηφιακά βίντεο αλλά και ταινία - ντοκιμαντέρ σε επιμέλεια του Κώστα Γαβρά, που θα προβληθεί για πρώτη φορά

Το επιχείρημα αυτό του Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, θα ήταν αρκετό για να υποστηρίξει ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μια περιοδική έκθεση με αντικείμενα από το νησί. Μια τέτοια έκθεση, θα έδινε στο διεθνές κοινό μια γεύση από τις αρχαιότητες της Σαμοθράκης.

Βεβαίως δεν είναι ούτε το μοναδικό ούτε το κύριο επιχείρημα για την ξεχωριστή αυτή έκθεση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η σημασία και η αξία των αρχαιοτήτων είναι πρωτεύουσες.

Με τίτλο «Σαμοθράκη, τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών» η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Ακρόπολης και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Eβρου και Ροδόπης, θα φέρει στην Αθήνα 262 αρχαία έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης. Το μουσείο ανακαινίζεται και ταυτοχρόνως ετοιμάζεται η επανέκθεσή του. Μάλιστα, τα έργα θα ταξιδέψουν αρκετά νωρίτερα από την έναρξη της έκθεσης ώστε να συντηρηθούν.

Πρόκειται για ευρήματα από τις ανασκαφές του Ιερού των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί (ανασκαφή του αφοσιωμένου αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα), τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν έξω από το νησί.

Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση εγκαινιάζει μια σειρά από άλλες που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας. Στόχος είναι η προβολή στο ευρύ κοινό σημαντικών αλλά σχεδόν άγνωστων εκθεμάτων.

Τα μέλη του ΚΑΣ χαιρέτισαν με μεγάλο ενθουσιασμό την έκθεση, όπου θα υπάρχουν και αναπαραστάσεις των ιερών κτιρίων και των μυστηριακών τελετουργιών σε ψηφιακά βίντεο, καθώς και εικόνες του φυσικού τοπίου σε ταινία - ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά, που θα προβληθεί για πρώτη φορά.

https://www.ethnos.gr