ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φυγή και προβληματισμός

2014-07-01 11:18

Τα είπε, όσα ήθελε, εκτονώθηκε, έριξε τα καρφιά του κι έφυγε σαν... κλέφτης νύχτα! Δίχως να ενημερώσει κανέναν από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, πόσω μάλλον να χαιρετήσει τους ανθρώπους, με τους οποίους συνεργάστηκε τέσσερα συναπτά χρόνια κι έζησε αμέτρητες χαρές, τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας πριν από δύο χρόνια, όσο βεβαίως και στο ιστορικό, όπως αποδείχτηκε, για την Ελλάδα Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Μάζεψε τα πράγματά του και πέταξε για Λισαβόνα, μαζί με τους συμπατριώτες συνεργάτες του, τον προπονητή τερματοφυλάκων και το γυμναστή. Ο Φερνάντο Σάντος δημιούργησε πολλά ερωτήματα και προβλημάτισε με τη συμπεριφορά του.

Από το γήπεδο του Ρεσίφε αμέσως μετά το τέλος της συγκλονιστικής αναμέτρησης κατευθύνθηκε κατ' ευθείαν στο αεροδρόμιο. Προηγουμένως, είχε φιλήσει κι αποχαιρετήσει έναν προς έναν τους Ελληνες διεθνείς στα αποδυτήρια. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε, «κόουτς, δεν θα έρθεις στο ξενοδοχείο να φάμε;», εκείνος απάντησε «πρέπει να φύγω τώρα, γιατί το επόμενο αεροπλάνο για την πατρίδα μου είναι ύστερα από μία εβδομάδα».

Ο αποκλεισμός δεν έφερε μόνο στενοχώρια, αλλά και νεύρα και σπόντες και φυγή του Σάντος! Ο αποκλεισμός δεν έφερε μόνο στενοχώρια, αλλά και νεύρα και σπόντες και φυγή του Σάντος! Πριν φορτώσει τις βαλίτσες του στο ταξί, πρόλαβε πάντως να κάνει δηλώσεις.

«Υπήρχαν δυο-τρεις ποδοσφαιριστές, που ενδιαφέρονταν περισσότερο να γίνουν οι πρωταγωνιστές και να πετύχουν ένα ιστορικό γκολ. Τους απασχολούσε περισσότερο να πετύχουν το γκολ της Ελλάδας, απ' ό,τι να κυκλοφορήσει η μπάλα. Αυτό οδήγησε σε αρκετά λάθη, σε αρκετές απώλειες μπάλας», δήλωσε στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο «RTP», δίνοντας τη δική του εξήγηση για τον αποκλεισμό της Εθνικής. Κι ακόμη, εστίασε στην «έλλειψη καθαρού μυαλού», στον ατομισμό ή την έλλειψη φρεσκάδας ορισμένων παικτών.

«Η ομάδα είχε καρδιά, αλλά λίγο μυαλό στον έξτρα χρόνο της παράτασης. Η φυσική κούραση στοίχισε στην ομάδα το να γράψει Ιστορία. Δεν είχαμε τη φρεσκάδα για να νικήσουμε σ' αυτό το παιχνίδι», επεσήμανε ο Σάντος, ενώ λίγα λεπτά προηγουμένως ο Γιώργος Σαρρής τον είχε ήδη ευχαριστήσει, μέσω της ΝΕΡΙΤ, για την «ανεκτίμητη προσφορά του, ως συνέχεια της προσφοράς του Οτο Ρεχάγκελ» και επιπροσθέτως «γιατί βελτίωσε ακόμα περισσότερο τις υποδομές των εθνικών ομάδων».

Για ποιους;

Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; Μήπως για τον Γιώργο Καραγκούνη, που επέμενε να εκτελεί όλα τα φάουλ από μέση και μακρινή απόσταση, ακόμη και στην ημίωρη παράταση, όταν η κόπωση είχε βαρύνει τα πόδια; Τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο μήπως; Τον Γιώργο Σαμαρά; Εν πάση περιπτώσει, όποιον και να εννοούσε, τώρα το θυμήθηκε; Ο φακός της κρατικής τηλεόρασης συνέλαβε ολόκληρο το προπονητικό επιτελείο να... χτυπιέται, μετά την εκτόξευση της μπάλας στα περιστέρια σε κάποιο φάουλ του Καραγκούνη.

Το στιγμιότυπο είναι ενδεικτικό του κλίματος, το οποίο επικρατούσε στον πάγκο της Εθνικής στη διάρκεια του αγώνα και ίσως δικαιολογεί τις αιχμές, που με άκομψο τρόπο επέλεξε να αφήσει αποχωρώντας ο Πορτογάλος. Και τι ειρωνεία; Μισή ώρα πριν από την έναρξη, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, καλεσμένος στο στούντιο της ΝΕΡΙΤ, είχε κάνει ειδική αναφορά, χαρακτηρίζοντας τον Σάντος «πάρα πολύ έξυπνο άνθρωπο», προφανώς επειδή ήταν δική του επιλογή.

Επειτα, υπάρχει και το άλλο: ο ίδιος ο Σάντος πόσο καθαρό μυαλό είχε, όταν αντί να επικεντρωθεί ψυχή τε και σώματι στο έργο του, άρχισε να τσακώνεται με το διαιτητή, πράγμα φυσικά που στοίχισε την αποβολή του;

«Αποβλήθηκα για ανεξήγητο λόγο. Δεν μπορώ να καταλάβω. Ο διαιτητής με απέβαλε, γιατί μπήκα να μιλήσω στους παίκτες μου μετά το τέλος της παράτασης, την ώρα που ο αντίπαλος προπονητής μιλούσε κανονικά στους ποδοσφαιριστές του» εξήγησε, χωρίς ωστόσο να πείσει, αφού και έμπειρος είναι και μαθημένος σε πολεμικές συνθήκες.

Η ΕΠΟ αιφνιδιάστηκε και ενοχλήθηκε σφόδρα. Προτίμησε ωστόσο να μην ανοίξει το θέμα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι όλοι, από τον πρόεδρο μέχρι το φροντιστή της ομάδας, έκλεισαν τα κινητά τους τηλέφωνα, λες και ήταν συνεννοημένοι.

Κρίμα πάντως για τον Σάντος, γιατί θα μπορούσε να φύγει σαν κύριος και όχι σαν κυνηγημένος..

https://www.enet.gr/