ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τσίπρας: Ρίχνει «αυλαία» στην τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ζητώντας εκλογές

2014-10-10 10:45

Τσίπρας: Ρίχνει «αυλαία» στην τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ζητώντας εκλογές

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει τη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου στη βάση των εξαγγελιών που έκανε στη ΔΕΘ, καλώντας έμμεσα και βουλευτές να καταψηφίσουν στην προεδρική εκλογή, αλλά, φυσικά και στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με κεντρικό αίτημα τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο, ιδίως οταν σε τέσσερις μήνες έχουμε την ευκαιρία της προεδρικής εκλογής, αναμένεται να κλείσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει με κατηγορηματικό τρόπο και θα απορρίψει τα σενάρια περί συγκρότησης νέας κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή, αλλά και τις απόψεις περί συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελούν λύση για το πρόβλημα της χώρας και σίγουρα δεν είναι σε καμία περίπτωση επιλογή του κόμματός του οποιαδήποτε τέτοια προοπτική.

Ωστόσο δε φέρεται διατεθειμένος να δώσει ιδιαίτερη συνέχεια ούτε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της συζήτησης στα όσα είπε την πρώτη ημέρα της συζήτησης ο Γιάννης Δραγασάκης περί διαπλοκής και επιχειρηματιών, που επηρεάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Δεν πρόκειται δηλαδή να αναφέρει ονόματα, όπως του ζήτησε επιτακτικά η κυβέρνηση, αλλά να επισημάνει γενικές περιπτώσεις κυβερνητικών επιλογών από τις οποίες θεωρείται ότι κέρδισαν επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου στη βάση των εξαγγελιών που έκανε στη ΔΕΘ, καλώντας έμμεσα και βουλευτές να καταψηφίσουν στην προεδρική εκλογή, αλλά, φυσικά και στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απαντήσει σε κεντρικά εγχειρήματα της κυβέρνησης, όπως ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακά τρικ και ισχυρισμούς εκτός πραγματικότητας.

Με τη σειρά του, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος, σε μια προσπάθεια να τερματίσει την εικόνα πολυφωνίας που δίνει το κόμμα του επί του θέματος.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις εσωκομματικές κόντρες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ιδίως με αφορμή την επιλοή του Αντώνη. Σαμαρά να ορίσει ως εισηγητή της ΝΔ τον Μάκη Βορίδη, κάτι που θα ερμηνεύσει ως προσήλωση του γαλάζιου κόμματος στην ακροδεξιά ατζέντα.

www.protothema.gr