ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τουρκία: Καταδικάστηκε συγγραφέας για «εξύβριση» κατά του Ερντογάν

2014-09-25 10:32

Τουρκία: Καταδικάστηκε συγγραφέας για «εξύβριση» κατά του Ερντογάν

Σε 11 μήνες και 22 ημέρες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας, επειδή «σταχυολόγησε» συνθήματα εναντίον του Ερντογάν από τις διαδηλώσεις του Γκεζί τα οποία κρίθηκαν υβριστικά.

Ο τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερολ Οζκοράι καταδικάσθηκε την Τετάρτη από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για την υπόθεση του βιβλίο του, «Το Φαινόμενο Γκεζί». Το βιβλίο το έγραψε με την κοινωνιολόγο σύζυγό του, Νουρτέν.

Ο Οζκοράι, γνωστός επικριτής της ισλαμο-συντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, κατηγορεί την τουρκική ηγεσία για «ισλαμιστικό αυταρχισμό», βασιζόμενος στα συμπεράσματα άρθρων που δημοσιεύθηκαν κατά την περίοδο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έκαναν λόγο για «αυταρχική και ισλαμιστική παρεκτροπή» του καθεστώτος.

Η εισαγγελία, όπως αναφέρει η Hurriyet, υποστήριξε ότι τα συνθήματα που αναφέρονταν στο βιβλίο δεν μπορούν να θεωρηθούν «ότι βρίσκονται εντός των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης ή της ελευθεροτυπίας».

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Φεράχ Γιλντίζ, ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ότι το βιβλίο δεν έχει «δημόσιο ενδιαφέρον» επειδή μοναδικός του σκοπός είναι να εξευτελίσει τον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο.

 

www.tanea.gr/