ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τορπίλη «Μπαρμπαρός»

2014-08-26 08:39

Φρούδες οι ελπίδες για τουρκικές «εκπλήξεις»
Πυρά πανταχόθεν δέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή τις νέες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Αφορμή, οι δηλώσεις του περί των προσδοκιών που έχει από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -υπενθυμίζεται- επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα την ερχόμενη Δευτέρα.


Στα ανοικτά του Αποστόλου Ανδρέα σεριανίζει από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», ανεβάζοντας εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο στη Λευκωσία, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την παράνομη επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα (1η Σεπτεμβρίου), καθώς και τη νέα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων (2α Σεπτεμβρίου).

Πρόκληση και παρανομία
Με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, αντέδρασε στις νέες τουρκικές προκλήσεις η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αντίδραση η οποία κινήθηκε στα ρηχά, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να εστιάζει την προσοχή του στην επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να διαρρήξει το αδιέξοδο στις συνομιλίες, αντί στη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και τις εντεινόμενες προκλήσεις.

«Αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες του τουρκικού πλοίου 'Μπαρμπαρός' στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι η πλευρά μας είναι πλήρως δεσμευμένη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, και αναζητεί τρόπους για να υπερπηδηθούν οι σημερινές δυσκολίες», αναφέρει αρχικώς ο κ. Χριστοδουλίδης. «Σε αυτό το περιβάλλον», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του, «το τελευταίο που θα ανέμενε κάποιος από την Τουρκία είναι η επανάληψη των προκλήσεων από το πλοίο 'Μπαρμπαρός' στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η Τουρκία ήταν ειλικρινής στις διακηρύξεις της για πολιτική βούληση να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης, θα απέφευγε ενέργειες που διακινδυνεύουν να τις διαταράξουν.

«Οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ανάμεσα σε άλλα αντιβαίνουν τις υποχρεώσεις τις Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου δει», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Βολές ΔΗΚΟ
Σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του ΔΗΚΟ στην αποκάλυψη των νέων προκλήσεων της Τουρκίας με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Επικαλούμενο και δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι αναμένει μήνυμα από τον Ερντογάν μετά από την εκλογή του στον προεδρικό θώκο, το κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις ιταμές προκλήσεις, την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης με τις δηλώσεις του την αποενοχοποιεί». Στηλιτεύει την τουρκική συμπεριφορά που επιχειρεί, κατά το ΔΗΚΟ, να κλειδώσει τη διαδικασία των συνομιλιών στο έρεβος και επιμένει στη θέση του για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, η οποία να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα, τα οποία αποδίδει στην πολιτική καλού παιδιού του κ. Αναστασιάδη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σε συνάρτηση με τις δηλώσεις Αναστασιάδη σε συνέντευξή του, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσδοκίες που έχει από τον Ταγίπ Ερντογάν, ερμήνευσε τις νέες παραβιάσεις «Μπαρμπαρός» η ΕΔΕΚ.
«Χωρίς να χαρακτηρίζει την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο ως παράνομη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για συνεργασία του Ερντογάν για επίτευξη λύσης. Ωστόσο η Τουρκία φρόντισε, χωρίς καθυστέρηση, να προσγειώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξήγγειλε νέες έρευνες του ερευνητικού σκάφους 'Μπαρμπαρός' στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεχίζοντας τις πειρατικές της ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κόμματος.

ΕΥΡΩΚΟ: Πειρατικές ενέργειες
Για επίδειξη των πραγματικών διαθέσεων της Άγκυρας μίλησε από πλευράς του το ΕΥΡΩΚΟ.
«Οι πειρατικές αυτές ενέργειες της Τουρκίας φέρνουν στην επιφάνεια το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των γεωτρήσεων. Η επιτυχία της προσπάθειάς μας για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαρτάται από την ασφάλεια των γεωτρήσεων.

Οι εταιρείες που ανέπτυξαν ή θα αναπτύξουν δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να νιώθουν ασφάλεια ότι μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και χωρίς κανένα κίνδυνο για τις επενδύσεις και τις εργασίες τους. Επιβάλλεται να επιδιώξουμε συνεργασίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλέγμα προστασίας και ασφάλειας που χρειαζόμαστε σήμερα πάνω από τον χώρο των γεωτρήσεων», αναφέρει το κόμμα στη σχετική με το θέμα ανακοίνωσή του.

Πράσινα πυρά
Ακόμη πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν στη δική τους ανακοίνωση - αντίδραση οι Οικολόγοι. Έκαναν λόγο για χρήση του «Μπαρμπαρός» ως προάγγελο για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου. Και στηλιτεύουν το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει, την περίοδο της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο, ότι δόθηκαν αμερικανικές διαβεβαιώσεις περί άρσης των «περιπολιών» του «Μπαρμπαρός» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιστρέφουν στο τραπέζι οι διαπραγματευτές
Τέρμα στη θερινή ραστώνη για τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Αντρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Οι δύο άντρες θα συναντηθούν στον χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας μετά από τρεις εβδομάδες διακοπών, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την πολύ κρίσιμη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, που προγραμματίστηκε στις δύο Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλέστηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών δεν έχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, ωστόσο αναμένεται να αποφασιστεί με ποια ατζέντα θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών στις 2 Σεπτεμβρίου θα είναι η τελευταία που θα γίνει υπό τη Λίζα Μπάτενχαϊμ, καθώς θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Espen Barth Eide.
 

https://www.sigmalive.com/