ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύσκεψη με φόντο το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από Ε.Ε.

2014-08-07 09:47

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά την απόφαση της Μόσχας για μπλόκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία θα εξεταστούν σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), Παναγιώτη Μίχαλο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές και θα αναζητηθούν τρόποι στήριξης των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ρωσικές τελωνειακές αρχές η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας.

Με ανακοίνωσή του χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η απόφαση της Μόσχας, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «καταστροφική» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

 «Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή» προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ οι κυρώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.

https://www.naftemporiki.gr