ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου στην Αθήνα

2014-11-10 16:23

Η κλιμάκωση της έντασης απο την πλευρά της Αγκυρας ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη συνάντηση του Προέδρο της Δημοκρατίας με τον Ε. Βενιζέλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συναντηθεί τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το τρίτο συμβούλιο ανάμεσα στις δυο χώρες και αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων με επίκεντρο την ΑΟΖ.

Η κλιμάκωση της έντασης απο την πλευρά της Αγκυρας ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη συνάντηση του Προέδρο της Δημοκρατίας με τον Ε. Βενιζέλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ Παπούλια για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο.

«Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάιρο μέσα σε 14 μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

«Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το μεγάλο κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Στη παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μετέχει η Τουρκία, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου 

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η οικονομία και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, έπειτα και από την πρόσφατη  συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

https://www.kathimerini.gr/