ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στη σύνοδο κορυφής το «ελληνικό πρόβλημα» LIVE

2015-02-13 00:24

Με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά σε σύνοδο κορυφής, συνεχίστηκαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους Ευρωπαίους εταίρους. Στο επίκεντρο της συζήτησης, η πρόταση της κυβέρνησης για συμφωνία – γέφυρα.

«Το μνημόνιο ξεχάστε το...» (00:09)

Τσιπρας: Ούτε η Τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο όπως το ξέραμε υπάρχει

 

Τσίπρας: «Ζήτησα από τους εταίρους, την εμπιστοσύνη τους» (00:05)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση του συνόδου κορυφής, αναφέρθηκε αρχικά στα θέματα της Ουκρανίας και της τρομοκρατίας. 

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός είπε πως τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκαν, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και το χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. 

«Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup.

 

Ο Αλέξης ΤσίπραςREUTERS

«Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται. Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων θα διευκολύνουν τη συζήτηση του Eurogroup της Δευτέρας».

«Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο την υπέρβαση της ανατροφοδοτούμενης κρίσης. Ζήτησα από τους εταίρους, την εμπιστοσύνη τους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης», υπογράμμισε.

 

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε τη συμφωνία για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο (23:47)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της συνόδου κορυφής και σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. 

 

Ο Ντόναλντ ΤουσκREUTERS

Όπως σημείωσε ο Τουσκ, «για την Ελλάδα δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις... Ο πρόεδρος Γερούν Ντάισλεμπλουμ μάς παρουσίασε τις συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του Eurogroup... Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπαν πως θέλουν να έχουν τεχνική βοήθεια». Ο Τουσκ κατέληξε πως θα πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές.    

 

 

Στήριξη στην Αθήνα από Ρώμη, Βιέννη και Λευκωσία(23:29)

Στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες -μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι, Φάιμαν και Αναστασιάδης -πρωθυπουργός της Ιταλίας, καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος της Κύπρου- βρήκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ματέο ΡέντσιREUTERS

 

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ακολουθούν συνεντεύξεις Τύπου.

 

Συμφωνία για αναζήτηση «κοινής βάσης» (20:26)

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, συμφώνησαν -σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής- να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει «προπαρασκευαστικό έργο» εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γερούν ΝτάισελμπλουμREUTERS

Νωρίτερα, ο EUObserver -που είχε επικαλεστεί αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είχε αναφέρει πως οι συνομιλίες θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και θα ξεκινήσουν από αύριο, Παρασκευή.

 

 

Βρετανία: Να εργαστούν από κοινού Ελλάδα και ευρωζώνη (20:18)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης. Όπως αναφέρουν βρετανικές διπλωματικές πηγές, ο Κάμερον υποστήριξε πως Ελλάδα και ευρωζώνη θα πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη νέα κρίση στην ευρωζώνη θα πλήξει τη βρετανική οικονομία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντέιβιντ ΚάμερονREUTERS

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, οι βρετανικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία του Μίνσκ πριν επανεξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. 

 

Τσίπρας: «Πρώτη» της Αριστεράς σε Σύνοδο της Ε.Ε.(19:45)

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε στο twitter την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία από τη Σύνοδο Κορυφής, με το ακόλουθο μήνυμα:

 

Σύνοδος κορυφής

«Για πρώτη φορά η @europeanleft (σσ. Ευρωπαϊκή Αριστερά) εκπροσωπείται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

 

Δίπλα στον Μ. Ρέντσι κάθεται ο Αλ. Τσίπρας (18:26)

Στο τραπέζι της συνόδου κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας κάθεται δίπλα στον Ιταλό Ματέο Ρέντσι. 

 

Σύνοδος κορυφής - τραπέζι

Τη φωτογραφία ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Φινλανδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας το όνομα του Έλληνα ομολόγου του.

Αξιοσημείωτο:  Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάθεται διαγωνίως απέναντι... 

 

Πληροφορίες για 65 δισ. ευρώ από τον ELA (18:09)

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην τηλεδιάσκεψη αποφάσισε να εγκρίνει αύξηση στα 65  δισ. ευρώ από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες. 

 

ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπενθυμίζεται πως το ποσό που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό, ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ.

 

Η Μέρκελ καλωσόρισε τον Τσίπρα (17:46)

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, είχε δηλώσει πως ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η καγκελάριος φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό πως ευελπιστεί σε καλή συνεργασία, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Το ελπίζω».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ

Στη φωτογραφία φαίνεται να διακρίνεται (στα δεξιά) και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 

 

Εντείνει τις πιέσεις η ΕΚΤ (16:57)

Η ΕΚΤ αύξησε τις πιέσεις στην Ελλάδα -μεταδίδει το πρακτορείο Reuters- προκειμένου να αποδεχθεί την παράταση του προγράμματος με τους διεθνείς δανειστές, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμήνυε στους εταίρους του ότι η λιτότητα σκοτώνει την οικονομία της χώρας του, επομένως πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση. 

 

Μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών χθες να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποίησε μια σύντομη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσει για πόσο διάστημα ακόμα θα συνεχίσει να βοηθά στην επιβίωση των ελληνικών τραπεζών. 

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, παρότι η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, δυο πηγές του πρακτορείου είπε ότι το θέμα της διαβούλευσης ήταν η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών  (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία έχει εγκρίνει η ΕΚΤ ως προσωρινό μέτρο, όταν σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, την περασμένη εβδομάδα. 

 

Μέρκελ: Σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες (16:45)

Φθάνοντας στις Βρυξέλλες από τη Σύνοδο του Μινσκ για την Ουκρανία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά χαμήλωσε τον πήχυ σε ότι αφορά στην επίτευξη συμφωνίας. 

 

Η Άνγκελα Μέρκελ

Επίσης, είπε ότι η ελληνική κρίση θα συζητηθεί μόνο στο περιθώριο της Συνόδου και τόνισε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να δείξει την αλληλεγγύη της όσο τηρούνται οι κανόνες και οι εταίροι είναι αξιόπιστοι.

 

Ανήσυχος ο Γιούνκερ (16:35)

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Είμαι ανήσυχος» δήλωσε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του έκτακτου Eurogroup και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

 

Μιλάνοβιτς: Αλληλεγγύη αλλά και οι κανόνες-κανόνες(16:29)

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυος προς την Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί και πρόσθεσε ότι δεν έχει «πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη», στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Στην Ελλάδα νίκησε η πολιτική επιλογή που έδωσε απίστευτες υποσχέσεις και τώρα πρέπει να τις εκπληρώσουν και εμείς πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αν είναι η χώρα στην Ευρώπη που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. Εγώ βλέπω ότι υπάρχουν και άλλες, που είναι λιγότερο αναπτυγμένες από την Ελλάδα και τώρα πληρώνουν τον λογαριασμό», είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, αναφέροντας ότι μεταξύ αυτών που πληρώνουν σύντομα μπορεί να είναι και η Κροατία.

«Ως εκ τούτου, πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Και δεν έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε εκείνους που είναι σε θέση να συγκροτούν συνασπισμό με την ακροδεξιά, με κόμματα που πρακτικά είναι αντισημιτικά και αυτό το είδαμε στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας. Ο Κροάτης πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Κροατία δεν είναι καθόλου κοντά σε τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως η Ελλάδα «χώρα που έχει καταστεί αφερέγγυα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

 

Σαμαράς: «Δεν βοηθά η αίσθηση αδιεξόδου» (16:23)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες όπου εκπροσωπεί τη Ν.Δ. στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε πως στόχος του είναι να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. 

 

ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. μια... Γκερέκου δρόμοςΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως «η αίσθηση αδιεξόδου ασφαλώς δεν βοηθά», αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της χώρας.

 

Κάμερον: Λύση, όχι αντιπαράθεση (16:01)

Υπέρ της ανεύρεσης λύσης για το ελληνικό ζήτημα τάχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. 

«Αυτό που χρειάζεται είναι λύση, όχι αντιπαράθεση» ανέφερε ο κ. Κάμερον, δηλώνοντας «ανυπόμονος» για την πρώτη του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε πως από την αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης επηρεάζεται και η βρετανική οικονομία.

Ο κ. Κάμερον ανέφερε επίσης, ότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία, δεν πρέπει να αρθούν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αλλάξει συμπεριφορά.

«Εάν αυτή είναι μια αληθινή εκεχειρία, τότε ασφαλώς αυτό θα ήταν καλοδεχούμενο. Όμως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία από κάθε τι άλλο είναι στην πραγματικότητα οι ενέργειες επί του πεδίου μάλλον, παρά οι λέξεις που γράφονται σε ένα κομμάτι χαρτί» σημείωσε.

«Νομίζω ότι πρέπει να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν οφείλει να γνωρίζει πως εάν η συμπεριφορά του δεν αλλάξει, οι κυρώσεις τις οποίες έχουμε επιβάλει δεν θα μεταβληθούν», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Τσίπρας: Ανάγκη εξεύρεσης «αμοιβαίας, βιώσιμης λύσης» (15:32)

Την ανάγκη εξεύρεσης «αμοιβαίας, βιώσιμης λύσης» προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη» σημείωσε κατά την είσοδό του στο χώρο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Φάιμαν: Χρειαζόμαστε λύσεις, όχι Grexit (15:29)

Την ανάγκη εποικοδομητικών συνομιλιών με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας πως η «αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι λόγος για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κάποιος μπορεί απλά να λέει ότι ο ελληνικός πληθυσμός ψήφισε λάθος».

Ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι με πλήρη τήρηση των συμφωνιών είναι τελείως δικαιολογημένη η συζήτηση των επί μέρους μέτρων, σημειώνοντας πως μπορεί κάλλιστα να προταθεί η διακοπή μιας ιδιωτικοποίησης και η ανταλλαγή με εισπράξεις φόρων και την οικοδόμηση νέων φορολογικών αρχών.

Παράλληλα, ο κ. Φάιμαν επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε λύσεις, αντί των πολύμηνων εικασιών περί ενός Grexit, που οδηγούν μόνον σε μια νέα ανασφάλεια».

Στις συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Βέρνερ Φάιμαν υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να υπάρξει μια μεγαλύτερη προσέγγιση της Ευρώπης προς τις νέες πολιτικές στην Ελλάδα και ένα αποτέλεσμα.

 

Εξηγήσεις από τον Αλ. Τσίπρα για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup (14:52)

Το έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων που παίχτηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της συνόδου κορυφής.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

 

Ο Αλέξης ΤσίπραςREUTERS / Stephanie Lecocq

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.

 

Reuters: Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στα έσοδα τον Ιανουάριο(14:41)

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αναφέρει πως τα κρατικά έσοδα παρουσιάζουν έλλειμμα 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, επειδή δεν έχουν καταβληθεί οφειλόμενοι φόροι. 

Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα η κ. Βαλαβάνη έκανε αναφορά και στην ομιλία της στη Βουλή, λέγοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τους φόρους τους για το 2014, όπως η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. 

 

Channel 4: Η «τροποποίηση» του προγράμματος, το σημείο εμπλοκής στο Eurogroup (14:38)

Με ανάρτηση στο twitter o απεσταλμένος του Channel 4 στις Βρυξέλλες, Πολ Μέισον, έγραψε:

«Ελληνικές πηγές: το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν έγραφε “τροποποιώντας, παρατείνοντας και επιτυχώς ολοκληρώνοντας” το πρόγραμμα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέγραψε το “τροποποιώντας” και έτσι (σ.σ. όπως αναφέρεται σε επόμενο tweet), ύστερα από δύο ώρες, κατά τις οποίες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, το μη συμφωνηθέν σχέδιο ανακοινωθέντος διέρρευσε, χωρίς τη λέξη “τροποποιώντας” στους δημοσιογράφους»

 

Ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα θα κάνει ο Ντάισελμπλουμ (14:20)

 

REUTERS

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ελλάδα.

«Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup να μας ενημερώσει για τις διαδικαστικές πτυχές που αφορούν στις συζητήσεις για την Ελλάδα εντός του Eurogroup» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντόναλντ Τουσκ.

 

«Je suis SYRIZA» (14:14)

«Είμαι ΣΥΡΙΖΑ» έγραφαν τα πλακάτ των Πορτογάλων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα της Τετάρτης. 

 

Reuters / Rafael Marchante
 

Σκίτσο του Carlos Latuff για την εξαθλιωμένη Ελλάδα(14:07)

 

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες σκίτσο που αποτυπώνει την προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της.

Το σκίτσο είναι του ακτιβιστή σκιτσογράφου Carlos Latuff από τη Βραζιλία και απεικονίζει την εξουθενωμένη Ελλάδα να φτάνει μπροστά στην Ευρώπη υποβασταζόμενη από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός με το ένα χέρι στηρίζει την Ελλάδα και με το άλλο παραδίδει ένα συμβόλαιο που πάνω του φέρει τη λέξη «Λιτότητα» διαγραμμένη με ένα μεγάλο κόκκινο «Χ».

 

Αισιόδοξος για τη Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης (13:44)

Για έντονο διάλογο στη συνεδρίαση του Eurogroup έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σημείωσε πως δεν ήταν σκοπός της χθεσινής συνάντησης η κατάληξη σε συμφωνία, τοποθετώντας την έτσι για την επόμενη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως δεν τέθηκε κανένα ζήτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την ελληνική πλευρά. 

 

Με Σαμαρά, χωρίς Μέρκελ η σύνοδος του ΕΛΚ (13:31)

 

Χωρίς τη Γερμανίδα καγκελάριο θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. 

Η Άνγκελα Μέρκελ συμμετείχε στις συνομιλίες για τη ρωσο-ουκρανική κρίση στο Μινσκ και θα μεταβεί στις Βρυξέλλες λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου. 

Ωστόσο, κανονικά μέρος στη σύνοδο του ΕΛΚ θα πάρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα εξηγήσει τι έκανε κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης και πώς στηρίζει τις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση.

 

Κυπριακό «παρών» στις Βρυξέλλες (13:24)

 

REUTERS/Eric Vidal 

Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποδέχεται τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο κεντρικό κτίριο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και δυο άντρες συζήτησαν το Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις και την οικονομία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον που θα έχει και την προοπτική επιτυχούς κατάληξης. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση εντός της ευρωζώνης το συντομότερο. 

Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο ζήτησε να αλλάξει τη στάση της στο Kυπριακό η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και την οικονομική κατάσταση και τα ζητήματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και την εντολή του ελληνικού λαού στη νέα κυβέρνηση.

 

 

Συνάντηση Τσίπρα – Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό του Βελγίου (13:23)

 

REUTERS

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού το πρωί της Πέμπτης ήταν με τον Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Η λύση είναι δύσκολη και απαιτεί αποφασιστικότητα και θέληση. Η μαγεία της Ευρώπης πάντα ήταν να βρίσκει λύσεις ακόμα και όταν πιστεύαμε ότι ήταν αδύνατον. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η μαγεία θα αποδώσει», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα ν' αλλάξει το μίγμα της πολιτικής και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι χθες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να προωθήσουν».

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

 

Ακυρώθηκε η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Πέτρο Ποροσένκο (13:22)

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο ΠοροσένκοReuters / Grigory Dukor

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, εξαιτίας της παραμονής του Πέτρου Ποροσένκο στο Μινσκ, όπου διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

 

Συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία στο παρά πέντε της συνόδου (13:19)

 

 

REUTERS / Vasily Fedosenko
Συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία υπεγράφη έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στον Μινσκ της Λευκορωσίας.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ανακοίνωσαν την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, ωστόσο ορισμένα θέματα μένει να επιλυθούν ως προς αυτό το σημείο.

Παράλληλα, προβλέπει την απελευθέρωση του συνόλου των αιχμαλώτων.

 

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) η έναρξη των εργασιών (13:20)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η έναρξη των εργασιών θα καθυστερήσει κατά δύο ώρες εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ.

«Οι εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής θα αρχίσουν στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (σ.σ. 16.00 ώρα Ελλάδος)», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δεδομένου του χρόνου που χρειάζονται για να φτάσουν στις Βρυξέλλες, ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο κορυφής, δεν θα βρίσκονται στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πριν από τις πρώτες ώρες του απογεύματος.

https://www.efsyn.gr/