ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ρέντσι: Αν συνεχιστεί το μνημόνιο, αχρηστεύονται οι εκλογές

2015-02-17 14:29


Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεχθεί να εφαρμόσει το ισχύον πρόγραμμα, θα αχρηστεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, κατά την συνεδρίαση του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, η πράξη του Τσίπρα να μη δεχθεί την παράταση του μνημονίου είναι αυτονόητη.

«Ο συλλογισμός από τον οποίο ξεκινά ο Τσίπρας είναι εύλογος. Κέρδισε τις εκλογές βάσει ενός προγράμματος διαφορετικού από το παρελθόν. Αν πρέπει, δηλαδή, να συνεχίσει να εφαρμόζει το παλιό πρόγραμμα, είναι σαν να του λένε ότι οι εκλογές είναι άχρηστες.

Δεν είπε ότι θέλει να σκίσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν έως τώρα, ζητά χρόνο. Χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει εξυπνάδα, ώστε να τύχουν σεβασμού οι κανόνες, αλλά με ευελιξία».

Σχετικά με τη στάση της Ιταλίας απέναντι στην Ελλάδα, ο Ρέντσι τόνισε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Ο ρόλος της Ιταλίας είναι εκείνος της γέφυρας σε ότι αφορά το θέμα της Ελλάδας. Η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων», επισήμανε ο Ρέντσι