ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παραιτήθηκε η γαλλική κυβέρνηση

2014-08-26 08:33

Σε νέες περιπέτειες ο Ολάντ που ανέθεσε στον Πρωθυπουργό να σχηματίσει νέα κυβέρνηση
Η φράση που είχε πυροδοτήσει τον πόλεμο ήταν αναφορά του Υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ πως «η Γερμανία έχει πέσει στην παγίδα της λιτότητας, την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη»



Την παραίτηση όλης της κυβέρνησής του υπέβαλε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από αίτημα του αρχηγού του γαλλικού κράτους. Ο Βαλς αναμένεται να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό σχήμα πιθανότατα σήμερα Τρίτη. Στο φόντο βρίσκεται ο ενδοκυβερνητικός πόλεμος που είχε ξεσπάσει μετά τις επικρίσεις του Υπουργού Οικονομίας στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί το Παρίσι. Η νέα κυβέρνηση, σημείωσε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, «θα βρίσκεται σε συμφωνία με την κατεύθυνση που έχει θέσει ο Γάλλος πρόεδρος για τη χώρα».

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό του, τον Μανουέλ Βαλς, να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση την οποία θα παρουσιάσει εντός της ημέρας ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία. «Ο αρχηγός του κράτους του ζήτησε να σχηματίσει μια ομάδα συνεπή προς τους προσανατολισμούς που ο ίδιος (ο Πρόεδρος) έχει καθορίσει για τη χώρα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, ενώ την κυβέρνηση συγκλονίζει μια κρίση γύρω από την οικονομική πολιτική της. Ο Ολάντ «δέχθηκε σήμερα το πρωί τον Πρωθυπουργό», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Ο Μανουέλ Βαλς υπέβαλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβέρνησής του». Η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει πως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης «θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας της Τρίτης».

Παραβίασε την «κίτρινη γραμμή»
Ο Ολάντ είχε καλέσει τον Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνησή πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Όμως ο Πρωθυπουργός ήταν συνεχώς υποχρεωμένος να συμβιβάζει τις διαφορές ανάμεσα στους αριστερούς όπως ο Μοντεμπούρ και τα περισσότερο κεντρώα μέλη της υπό τους σοσιαλιστές της κυβέρνησής του. Η φράση που είχε πυροδοτήσει τον πόλεμο ήταν αναφορά του Υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ πως «η Γερμανία έχει πέσει στην παγίδα της λιτότητας, την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη». Κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου είχαν αναφέρει πως ο Βαλς θεώρησε ότι o Μοντεμπούργκ «πέρασε την κίτρινη γραμμή» με τα σχόλιά του.

Επαφές
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός είχε χθες σειρά συναντήσεων με τα μέλη της, απερχόμενης πλέον, κυβέρνησής του ώστε να λάβουν θέση επί της γραμμής που ακολουθεί το Παρίσι στην οικονομική πολιτική. H γαλλική ηγεσία δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει σημαντικά το κλίμα ούτε στην αγορά εργασίας ούτε στην πορεία των οικονομικών δεικτών -το γαλλικό ΑΕΠ έχει μείνει στάσιμο, και οι στόχοι για μετριοπαθή ανάπτυξη φέτος υποβαθμίστηκαν ακόμη χαμηλότερα. Παράλληλα, το Παρίσι προχωρά με σχετικά βραδύ ρυθμό στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών του μεγεθών.

Πιέσεις στις αγορές
Πτώση κατέγραφε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου στις χθεσινές συναλλαγές μετά την είδηση της παραίτησης της γαλλικής κυβέρνησης, ωστόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν κυρίως σε θετικό έδαφος. Χαμηλότερα κινήθηκαν και οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να δείχνουν πως δεν ανησυχούν από τις αλλαγές στο γαλλικό κυβερνητικό σχήμα. Στο Παρίσι η συνεδρίαση άρχισε με άνοδο 1,10%. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 46,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 4.299,5 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της γαλλικής δημοκρατίας υποχώρησε από το 1,373% στο 1.327%, με τη διαφορά απόδοσης σε σύγκριση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς να υποχωρεί στις 32 μονάδες βάσης. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωνε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,3189 δολάρια.
Το ευρώ βρισκόταν στα 137,344 γεν, στο 0,7961 με τη στερλίνα και στο 1,2092 με το ελβετικό φράγκο.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Ολάντ
Όλο και χαμηλότερα πέφτει η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με μόλις το 17% των Γάλλων να δηλώνουν πλέον ικανοποιημένοι με τον Γάλλο ηγέτη. Πίεση όμως υφίσταται και ο νέος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ, το μέχρι πρότινος «γκανιάν» της γαλλικής ηγεσίας, με τη δημοτικότητά του να υποχωρεί ραγδαία στο 36%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IFOP για τη Journal du Dimanche, η δημοτικότητα του Ολάντ υποχωρεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον Αύγουστο με φόντο την οικονομική στασιμότητα και τα επίμονα ποσοστά ανεργίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής για Γάλλο πρόεδρο τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Σημαντική υποχώρηση ωστόσο καταγράφει και η δημοτικότητα του Μανουέλ Βαλ, ο οποίος είχε ξεκινήσει στο πρωθυπουργικό γραφείο με ποσοστά κοντά στο 60%. Μόλις τον Ιούλιο, η δημοτικότητά του είχε ήδη υποχωρήσει στο 45% πριν μειωθεί κατά εννέα μονάδες τον Αύγουστο.

https://www.sigmalive.com/