ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παγκόσμιος συναγερμός για τον φονικό Έμπολα

2014-10-12 19:03

Παγκόσμιος συναγερμός για τον φονικό Έμπολα

Σε καραντίνα άλλοι τρεις Ισπανοί. Γιατί μπήκε σε καραντίνα ολόκληρο αεροσκάφος στο Λας Βέγκας.


Πανικός σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξεσπάσει εξαιτίας των τεραστίων διαστάσεων που λαμβάνει μέρα με την ημέρα η εξάπλωση του ιού Έμπολα.

Σε καραντίνα έθεσαν οι αρχές ένα ολόκληρο αεροσκάφος στο Λας Βέγκας.

Ο πανικός προκλήθηκε σε πτήση της Delta Airlines από τη Νέα Υόρκη στο αεροδρόμιο ΜακΚάραν του Λας Βέγκας, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ένας επιβάτης ένιωσε αδιαθεσία. Το πλήρωμα υπέθεσε ότι πιθανόν επρόκειτο για κρούσμα του ιού Εμπολα και ειδοποίησαν τις αρχές. Ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο αεροδρόμιο όπου επρόκειτο να προσγειωθεί το αεροπλάνο αλλά έπειτα από μικρή καθυστέρηση οι 160 επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος, όταν αποδείχθηκε ότι ο επιβάτης δεν είχε προσβληθεί τελικά από τον ιό.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους τρεις ακόμη άνθρωποι τέθηκαν υπό παρακολούθηση στην Ισπανία. Οι συγκεκριμένοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού Εμπολα, αλλά ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με την Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει νοσήσει. 

Πλέον συνολικά 17 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό της Μαδρίτης για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έθεσε σε καραντίνα 41 μέλη του προσωπικού του στη Λιβερία, μία από τις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, αφού εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του ιού Έμπολα στις τάξεις της αποστολής του οργανισμού σε διάστημα μίας εβδομάδας. 

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία μετρά 6.000 ανθρώπους.

Υπό παρακολούθηση τέθηκαν και τρεις άνθρωποι που επέστρεψαν στην Κολομβία από την Αφρική, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, όμως προς το παρόν οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Καναδά συνέστησε την Παρασκευή στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Συναγερμός και στην Ελλάδα. Σε πλήρη ετοιμότητα θάλαμοι αρνητική πίεσης στο Αμαλία  Φλέμινγκ
Θάλαμοι νοσηλείας με αρνητική πίεση σε απομονωμένη από το υπόλοιπο νοσοκομείο, πτέρυγα του ΓΝΑ, «Αμαλία Φλέμινγκ», είναι εδώ και μέρες σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχθεί πιθανά κρούσματα Έμπολα στη χώρα μας.

Η πιθανότητα ύπαρξης τέτοιων κρουσμάτων ίσως να είναι χαμηλή αλλά η Ελλάδα συμμορφώθηκε με ειδική οδηγία της Παγκόσμιας Οργάνωσης υγείας που ζητά και από τις ευρωπαϊκές χώρες να ετοιμαστούν για πιθανή εξάπλωση του ιού ο οποίος προκαλεί τον θάνατο σε τουλάχιστον 50% όσων προσβάλλει.

Στη χώρα μας, νοσοκομείο αναφοράς είναι το «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια, όπου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο τύπο, ένα απομονωμένο κτίριο χωρίς άλλες δομές φιλοξενεί τους δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης με μεταδοτικά νοσήματα.

Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, δεν είναι τίποτε άλλο από θαλάμους που μοιάζουν με αυτούς της ΜΕΘ, εξοπλισμένοι με αναπνευστήρες, εξοπλισμό διασωλήνωσης και μόνιτορ που παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς.

Η βασική τους διαφορά συνίσταται στο ότι δεν έχουν ανοιγόμενα παράθυρα, ότι εξαερίζονται με ειδικό σύστημα που φιλτράρει τον αέρα και όταν κάποιος ανοίγει την πόρτα για να εισέλθει ή να εξέλθει από αυτούς, ο αέρας που περιέχουν δεν βγαίνει προς τα έξω.

Τα δε άτομα που εισέρχονται σε αυτούς τους θαλάμους φορούν ειδικές ολόσωμες στολές και ειδικές μάσκες και γάντια τα οποία είναι τύπου TYVEK επιπέδου 4 που προορίζονται για επιδημίες και καλύπτουν όλο το κεφάλι και το σώμα.

Στους 4.033 οι νεκροί από το φονικό ιό 
O αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα έχει ανέλθει στους 4.033 από τα 8.399 κρούσματα που είχαν συνολικά καταγραφεί σε επτά χώρες έως την 8η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι επτά πληγείσες χώρες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες από τον ΠΟΥ. 
Η πρώτη περιλαμβάνει τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και η δεύτερη ομάδα τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Στην πρώτη ομάδα η Λιβερία αριθμεί 4.076 κρούσματα εκ των οποίων 2.316 θάνατοι. Στη Σιέρα Λεόνε ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 2.950 κρούσματα και 930 θανάτους. Στη Γουινέα έχουν καταγραφθεί 1.350 κρούσματα και 778 θάνατοι.

Το ιατρικό προσωπικό συνεχίζει να πληρώνει ένα βαρύ φόρο σε αυτές τις χώρες με 416 κρούσματα περιλαμβανομένων 233 θανάτων.

Στη δεύτερη ομάδα, στη Νιγηρία, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων έχει παραμείνει σταθερός με 20 κρούσματα και 8 θανάτους.

Στον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γίνεται λόγος για έναν θάνατο στις ΗΠΑ και ένα κρούσμα στην Ισπανία. Ο απολογισμός παραμένει σταθερός στη Σενεγάλη με ένα κρούσμα.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχει ξεσπάσει μια ξεχωριστή επιδημία Έμπολα από εκείνη της Δυτικής Αφρικής, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 71 κρούσματα περιλαμβανομένων 43 θανάτων, σύμφωνα έναν απολογισμό που πραγματοποίησε έως την 7η Οκτωβρίου.

Πως ο Έμπολα απειλεί την Παγκόσμια Οικονομία
Προειδοποίηση ότι ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος μίλησε για «αργή και ανεπαρκή» παγκόσμια αντιμετώπιση της επιδημίας, καθώς και για την ανάγκη «πανστρατιάς».
Ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να προχωρήσει άμεσα» στη δημιουργία ενός «μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» που θα ανταποκρίνεται σε «μελλοντικές εστίες» εξάπλωσης του ιού και σε παροχή «οικονομικής στήριξης» σε χώρες που θα έχουν ανάγκη να αντιμετωπίσουν την επιδημία.
Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών και συνεργασία Ηνωμένων Εθνών, ΔΝΤ και περιφερειακών αναπτυξιακών τραπεζών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «χρηματοδοτικό μέσο» για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.
 «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για σταματήσουμε τον ιό Έμπολα» τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι «ο σχεδιασμός πρέπει να ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους και να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι «ο κόσμος έχει το ΔΝΤ να συντονίζει και να συνεργάζεται με κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για να ανταποκρίνονται στις οικονομικές κρίσεις, όταν πρόκειται όμως για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούν θέματα υγείας, η "θεσμική εργαλειοθήκη" μας είναι άδεια. Δεν υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο γνώσεων και συντονισμού για την αντιμετώπιση (τέτοιων καταστάσεων)».
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι «εξαντλείται ο χρόνος» για να βρεθούν λύσεις, τόσο για τις απειλές από την κλιματική αλλαγή, όσο και από τον ιό Έμπολα.

www.kontranews.gr/