ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ντράγκι: Απουσία συγκεκριμένων προτάσεων-Εχουμε όμως ένα σημείο εκκίνησης

2015-02-24 19:15

 

Επιφυλακτικός απέναντι στην λίστα που κατέθεσαν οι ελληνικές αρχές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κάνοντας λόγο για «απουσία συγκεκριμένων προτάσεων ελλείψει χρόνου» και για διαφορές μεταξύ των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και του τρέχοντος προγράμματος. Χαρακτήρισε ωστόσο την λίστα ένα «σημείο εκκίνησης» για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βάση για την οποία θα αποτελέσει όπως τονίζει, το ήδη υπάρχον Μνημόνιο.

Ντράγκι: Απουσία συγκεκριμένων προτάσεων-Εχουμε όμως ένα σημείο εκκίνησης

Σε επιστολή του προς το Eurogroup, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται επιφυλακτικός, κάνοντας λόγο για απουσία συγκεκριμένων προτάσεων:

«Η υπηρεσία μου κι εγώ εξετάσαμε την λίστα των μέτρων που υπέβαλαν χθες το βράδυ, οι ελληνικές αρχές. Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το έγγραφο καλύπτει μεγάλη γκάμα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι αρκετά περιεκτικό ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως αναμέναμε δεν ήταν δυνατόν για τις ελληνικές αρχές να εκπονήσουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις που μπορούν να αξιολογηθούν από τους θεσμούς σε σχέση με την ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά και την δημοσιονομική σταθερότητα. Δεδομένου του πολύ μικρού χρονικού περιθωρίου, είναι κατανοητό...

Θεωρώ σαφές πως η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, όπως επίσης για τους όποιους μελλοντικούς διακανονισμούς, θα είναι οι ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις στο παρόν Μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται από τις αρχές, διαφέρουν από τις δεσμεύσεις (που έχουν γίνει) στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος προγράμματος σε έναν αριθμό τομέων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εκτιμήσουμε- κατά την αξιολόγηση- αν μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τςι αρχές αντικαθίστανται από ισοδύναμα ή και καλύτερης ποιότητας σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος...».

https://www.ethnos.gr/