ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην ΑΟΖ

2014-11-02 17:24

Η Κύπρος ζητά ενεργότερη ανάμειξη των ΗΠΑ, υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.Επίσκεψη Μπάιντεν στην Αγκυρα.Τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

i-tourkia-klimakwnei-tin-entasi-stin-aoz

Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας να συνεχίσει τις σεισμογραφικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ με το σκάφος Μπαρμπαρός.

Με αυτήν την απόφασή της, η Άγκυρα απορρίπτει ουσιαστικά την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για πράξεις που θα εκτονώσουν την ένταση και θα βοηθήσουν στην επανάληψη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Ο Μπάιντεν στην Αγκυρα

Την ίδια στιγμή η Κύπρος επιθυμεί ενεργότερη ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής εντάσεται και η μακρά  τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφτεί την Αγκυρα στις 20 Νοεμβρίου και η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει στο χαρτοφύλακά του και την επιστολή του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τριμερής σύνοδος κορυφής στο Κάιρο

Αρκετές μέρες νωρίτερα, στις 8 Νοεμβρίο, θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με κυρίαρχο θέμα την οριοθέτηση των ΑΟΖ των τριών χωρών.

Η πολιτική συγκυρία για μια τέτοια συμφωνία θεωρείται θετική. Το καθεστώς στην Αίγυπτο έχει πλέον σταθεροποιηθεί υπό την προεδρία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε πολύ καλό σημείο και αντίθετα οι σχέσεις με την Αγκυρα βρίσκονται στο Ναδίρ.

Ο ψυχρός πόλεμος του Eρντογάν με την Αιγυπτο

Οι σχέσεις της Αγκυρας με το Κάιρο άρχισαν να επιδεινώνονται μετά την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδερφότητας από την εξουσία στην Αίγυπτο. Οι δικαστικές διώξεις εναντίον των «αδελφών» οδήγησαν τον Ερντογάν στο σημείο να χαρακτηρίσει «τύραννο» τον πρόεδρο Σίσι, τον περασμένο Ιούλιο. Σε απάντηση το Κάιρο απείλησε ότι θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία. 

https://www.thetoc.gr/