ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Βαρύ πένθος στην Ολλανδία από την αεροπορική τραγωδία

2014-07-18 18:48

Μεσίστιες είναι σήμερα οι σημαίες στην Ολλανδία καθώς από τους 298 επιβαίνοντες οι 173 ήταν Ολλανδοί. Περίπου 100 άνθρωποι ταξίδευαν με τελικό προορισμό τη Μελβούρνη προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνές συνέδριο για το AIDS.

Πηγή φωτογραφίας: ANP Πηγή φωτογραφίας: ANP Δημοσιεύοντας φωτογραφίες των συντριμμιών, ολλανδικών διαβατηρίων στο τόπο της συντριβής, χάρτες της περιοχής, φωτογραφίες των θυμάτων και των συγγενών τους, ο ολλανδικός Τύπος αφιερώνει ολόκληρους φακέλους στην καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε τη νύκτα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής πλήρους έρευνας. Σύμφωνα με την Volkskrant, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές καταστροφές στην ιστορία της Ολλανδίας.

Η χθεσινή αεροπορική τραγωδία είναι η δεύτερη πλέον πολύνεκρη στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP: το 1977, δύο Boeing 747 συγκρούσθηκαν στο αεροδρόμιο της Τενερίφης, προκαλώντας τον θάνατο 583 ανθρώπων, 238 από τους οποίους Ολλανδοί.

Φωτογραφία Reuters Φωτογραφία Reuters Πιο πρόσφατα, τον Μάιο 2010, ένα Airbus A330 συνετρίβη στην Τρίπολη της Λιβύης με 103 νεκρούς, ανάμεσά τους 70 Ολλανδοί με τον μόνο επιζήσαντα του δυστυχήματος ένα αγοράκι 9 ετών τότε.

Έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο προς το συνέδριο για το AIDS

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ δήλωσε ότι πολλοί επιβάτες της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines ταξίδευαν για το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, που αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του την Κυριακή στη Μελβούρνη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Περί τους 100 σύνεδροι επέβαιναν στη μοιραία πτήση, μετέδωσε το Fairfax Media, μεταξύ τους ο Λάνγκε, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (IAS) ή οποία διοργανώνει το συνέδριο. Ο Λάνγκε ταξίδευε με την σύντροφό του Ζακλίν, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Kirby.

Μεταξύ των θυμάτων και ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος επίσης επρόκειτο να μετάσχει στο διεθνές συνέδριο για το AIDS, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Επικοινωνίας του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χάρτι. “Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο ΟΗΕ έχασε έναν από τους συνεργάτες του στη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. O Γκλεν Τόμας μετέβαινε στο συνέδριο για το AIDS στην Αυστραλία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Γκλεν Τόμας εργαζόταν παλιά στο ΒBC και είχε αφιερωθεί στα θέματα "δημόσιας υγείας", τόνισε ο Χάρτι έχοντας δίπλα του συναδέλφους του εκπροσώπους του ΟΗΕ, ορισμένοι μάλιστα δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Στάθηκαν τυχεροί την τελευταία στιγμή

Πάντως κάποιοι στάθηκαν τυχεροί αφού έχασαν την πτήση καθώς έφτασαν με καθυστέρηση στο αεροδρόμιο ή αποφάσισαν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Όταν ο Μπάρι Σιμ συνειδητοποίησε ότι δεν θα επιβιβαζόταν στο ίδιο αεροπλάνο με τη σύζυγό του Nουρ Αζαάνι και το μόλις τριών μηνών μωρό τους, διαμαρτυρήθηκε στο ταξιδιωτικό γραφείο απ' όπου αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια. Ο Μπάρι δεν μπόρεσε να βρει εισιτήριο για την πτήση που αναχωρούσε το μεσημέρι της Πέμπτης από το Άμστερνταμ και αποφασίζει να μεταφέρει τα εισιτήρια της συζύγου του και της κόρης του στη βραδινή πτήση:

Ο 29χρονος Μάαρτεν ντε Γιόνγκε, ένας επαγγελματίας ποδηλάτης που μετέχει σε μια ομάδα στη Μαλαισία, επίσης γλίτωσε από το θάνατο. "Την τελευταία στιγμή διάλεξα μια πτήση που αναχωρούσε την Κυριακή γιατί το εισιτήριο ήταν κατά 300 ευρώ φθηνότερο. Υπήρχε μόνο μια θέση ελεύθερη, για την οποία αμέσως έκανα κράτηση", δήλωσε σε πολλά ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. "Το ότι ήθελα να εξοικονομήσω κάποια χρήματα, μου έσωσε τη ζωή".

Μια άλλη οικογένεια, η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αυστραλία μέσω Κουάλα Λουμπούρ για να παραστεί σε κηδεία, έφθασε πολύ αργά στο αεροδρόμιο για να μπορέσει να βρει εισιτήρια για την πτήση MH17.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ