ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απαξιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας: «Σημασία έχουν οι κάλπες»

2014-10-06 08:02

Απαξιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας: «Σημασία έχουν οι κάλπες»

Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε διαδικασία παρουσίασης της προγραμματικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας

Σπεύδει απο πριν να μειώσει τη σημασία της αναμενόμενης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης απο τη βουλη προς την κυβερνηση, ο Αλέξης Τσιπρας. Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ήδη σε όλους τους τόνους, κάτι που θα το κάνει και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τρίτη, ότι δεν εχει σημασία το αποτέλεσμα της τριήμερης συνεδρίασης, που θα γίνει στο κοινοβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβερνηση, αλλα η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, προεξοφλώντας ότι οι εκλογές θα γίνουν πολυ σύντομα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι δύσκολο έως απίθανο να προκύψουν διαρροές και προβλήματα για την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Παρασκευής, καθώς πιστεύουν ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν έχουν πολλα περιθώρια διαφοροποίησης. Πιστεύουν ωστόσο ότι επειδή οι εκλογές ειναι αναπόφευκτες με αφορμή τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν εχει τελικά σημασία, καθώς γρήγορα η συζήτηση και το ενδιαφέρον θα στραφεί στις επικείμενες εξελίξεις. Ιδίως καθώς κατά τα φαινόμενα οι θετικές ψήφοι προς την κυβερνηση σε τούτη τη διαδικασία θα απέχουν κατα πολύ απο τον αριθμό των 180 που χρειάζονται για την προεδρική εκλογή, άρα θα ενισχύσουν την αίσθηση ότι η σημερινή βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μιλώντας στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ήταν αρκετά ξεκάθαρος στα μηνύματά του.

"Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός. Και την δίνει ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές. Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα γι' αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού, ξέρουν το δρόμο: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα" ήταν η ευθεία πρόκληση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας.

"Εμείς λέμε ότι η ψήφος που ζητάνε από τους ίδιους τους βουλευτές τους δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι ψήφος αγωνίας.  Την αγωνία τους παρατείνουν. Και αυτό μόνο για λίγες εβδομάδες" τονισε χαρακτηριστικα και πρόσθεσε με νοημα ότι "στη δημοκρατία καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν έχει την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας".

Προγραμματική επίθεση

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε μια διαδικασία παρουσίασης της προγραμματικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πέρα δηλαδή απο την αναμενόμενη καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνουν εκτενή αναφορά στις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος ανά τομέα, δίνοντας ετσι και μια συνέχεια των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλα και μια πρόγευση για το τελικό προγραμμα, που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο κατα την προεκλογική περίοδο.