ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανοιγμα στους αναποφάσιστους

2015-01-16 10:51
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν, ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν, ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά

Του Ηλία Μπενέκου

Με δηλώσεις καθησυχασμού προς την Ευρώπη σχετικά με τις προθέσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σκληρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό και τις συντηρητικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και κάλεσμα εκ νέου στους ψηφοφόρους να δώσουν αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνθηκε χθες στους πολίτες από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε, ο Αλ. Τσίπρας.

«Σήμερα απλώνουμε το χέρι σε όλους τους πολίτες. Ακόμα και σε αυτούς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν συναντήθηκαν μαζί μας. Και τους καλούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί ... Καλούμε όλον τον λαό να δώσει για πρώτη φορά απλόχερα, και χωρίς δισταγμό ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος κυρίως στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Δεσμευόμενος για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματός του, την οποία εξάρτησε από την αυτοδυναμία και τη στήριξη του λαού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν, ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σαφώς με πιο προσγειωμένους τόνους μίλησε για τη διαπραγμάτευση. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη, αλλά με κριτήριο το καλό του ελληνικού λαού και της πατρίδας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τους θεσμούς τη μάχη με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Αλλά με γνώμονα την απαλλαγή της Ελλάδας από την ομηρεία του χρέους. Δεν έχουμε σκοπό ούτε να εκβιάσουμε, ούτε να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση και να δεχτούμε από κανέναν, απόπειρες εκβιασμού και τρομοκράτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας, επιχείρησε να εμφανιστεί ως πολιτική δύναμη που πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ως αυριανός συνομιλητής τους. «Όλοι πια ξέρουν τις θέσεις μας, αλλά ελάχιστοι τις αντιμετωπίζουν όπως το 2012. Τότε τα έδιναν όλα για να μη νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ξέρουν ότι η νίκη μας είναι αναπόφευκτη. Δηλώνουν λοιπόν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και αν δείτε τις επίσημες δηλώσεις τους, ήδη διαπραγματεύονται. Σε μας απευθύνονται πλέον όλοι. Ακόμα κι εκείνοι που εμφανίζονται άκαμπτοι, σηκώνουν σήμερα ψηλά τον πήχυ, για να κερδίσουν αύριο περισσότερα», υποστήριξε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε ευθέως την ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνολικότερη πορεία πολιτικών αλλαγών στην Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία, με αφορμή και την επίσκεψη του Μ. Ραχόι στη χώρα μας. «Η δική μας, λοιπόν, μάχη δεν είναι μόνο μάχη της Ελλάδας. Είναι μάχη όλων των λαών του ευρωπαϊκού νότου. Είναι μάχη για τη λύση του προβλήματος του χρέους που βυθίζει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, στην ύφεση και στη φτώχεια. Είναι μάχη για μια δικαιότερη Ευρώπη», σημείωσε.

Επικαλέστηκε δε μια σειρά δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου υποστηρίζοντας ότι το Grexit το έστειλαν στα σκουπίδια οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. «Τη φυγή των καταθέσεων την έστειλαν στα αζήτητα οι ίδιοι οι καταθέτες. Και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος την εγγυάται πια η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του κόμματός του για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων. Επετέθη με σφοδρότητα στον Αντ. Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί με μεθόδους μαύρης προεκλογικής προπαγάνδας του φόβου να πανικοβάλει τους πολίτες ως μια επανάληψη των επιχειρημάτων του 2012 που έδωσαν τη νίκη στη ΝΔ. Αναφερόμενος δε, ειδικότερα στο θέμα των πλειστηριασμών, χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά «πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων», ταυτίζοντας μάλιστα την πολιτική του με εκείνη του Ισπανού πρωθυπουργού.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, προανήγγειλε νέο μοντέλο για την ακτοπλοΐα, για τη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας, ενώ ανακοίνωσε την αντιστοίχιση του μεταφορικού κόστους για εμπορεύματα και επιβάτες προς τα νησιά, με εκείνο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

https://www.imerisia.gr