ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Περίπου 1.300 μετανάστες εχθές ξανά στην Καβάλα- Ποιοί εκμεταλλεύονται τους πραγματικούς πρόσφυγες;

2015-10-15 21:06
DSC01917

Ένα χαμένο παιδικό πρόσωπο μέσα στον θόρυβο. Έξω από το ΚΤΕΛ Καβάλας.

Περίπου 1.300 πρόσφυγες/παράνομοι μετανάστες από Συρία, Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν αλλά και Αφρική, κατέφθασαν για μια ακόμη φορά εχθές το βράδυ στην Καβάλα με το “Νήσος Μύκονος”. Τη μερίδα του λέοντος πήραν τα τουριστικά λεωφορεία, ενώ την χθεσινή νύχτα είδαμε τους περισσότερους εθελοντές και συγκέντρωση ειδών από κάθε άλλη φορά, σε τέτοιο σημείο που υπήρχε ένας “άτυπος” ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Παρά το γεγονός ότι το εισιτήριο των τουριστικών λεωφορείων είναι λίγο πιο ακριβό από αυτό των υπεραστικών (30 ευρώ στα τουριστικά και 26 ευρώ στα ΚΤΕΛ), εντούτοις η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών προτίμησε τα τουριστικά πρακτορεία, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να αναχωρήσουν από το ΚΤΕΛ Καβάλας μόνο 5-6 λεωφορεία. Ο χώρος του τελωνείου θύμιζε κάτι από “παζάρι”, με ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα να είναι απλωμένα στη σειρά για τους μετανάστες που είχαν ανάγκη.

Αισθητή ξανά και η παρουσία και του Ερυθρού Σταυρού Καβάλας που μέσα στην αίθουσα των ΚΤΕΛ αντιμετώπισε περισσότερα αλλά πάλι ήπια περιστατικά. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός Σύριου άνδρα με τραυματισμό από πυροβολισμό στο πόδι που χρειαζόταν περίθαλψη.

Το “Off The Record” συνάντησε δύο διαφορετικές περιπτώσεις Σύριων οικογενειών, η μία από το Ντέιρ αλ-Ζορ (Deir Ezzor) και η άλλη από την Λαττάκεια. Η πρώτη οικογένεια μας είπε ότι έφυγε φυσικά λόγω του πολέμου, όταν ρωτήσαμε όμως το ίδιο στον πατέρα της δεύτερης οικογένειας από τη Λαττάκεια, εκείνος απάντησε: “Α όχι, δεν έχει πόλεμο σε εκείνη την περιοχή. Απλά ήθελα από πριν να φύγω και τώρα είχα την ευκαιρία“.

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ συναντήσαμε επίσης και δύο νεαρούς Ιρανούς οι οποίοι μας είπαν περίπου το ίδιο. “Απλά είχα πολλά προβλήματα εκεί και ήθελα να φύγω, να πάω στην Ευρώπη. Καλύτερη ζωή“, είπε ο ένας νεαρός Ιρανός ο οποίος δήλωσε επαγγελματίας δύτης.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση για ποιό λόγο η κατηγορία αυτή ανθρώπων κατατάσσεται στους πρόσφυγες, παίρνοντας τα δικαιώματά τους.

Και ακριβώς επειδή κατανοούμε το πραγματικό δράμα ανθρώπων που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες, θεωρούμε ότι είναι πολύ κρίμα να χάνεται άσκοπα όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια των εθελοντών για ανθρώπους που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται μια κρίση απλά για να αλλάξουν τόπο διαμονής.

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από την χθεσινή άφιξη:

DSC01884

Εθελοντές έτοιμοι λίγο πριν την άφιξη.

DSC01883

Παπούτσια για τους μετανάστες.

DSC01885

Πολλά τρόφιμα και είδη ανάγκης στη σειρά.

DSC01905

Μέσα στην αίθουσα του τελωνείου όπου μετανάστες κόβουν εισιτήρια για τουριστικά λεωφορεία με κατεύθυνση την Ειδομένη.

DSC01904

Ένα μωράκι που το κρατά η αδερφή του περιμένουν μέσα στην αίθουσα του τελωνείου.

DSC01911

Έξω από το ΚΤΕΛ Καβάλας.

DSC01922

Ένα πανέμορφο μικρό Σύριο κοριτσάκι κοιτά ένα μπαλόνι μέσα στην αίθουσα του ΚΤΕΛ περιμένοντας.

DSC01919

Το κοριτσάκι μαζί με τον πατέρα της.

DSC01921

Ερυθρός Σταυρός Καβάλας επί τω έργω.

DSC01928

Ένας Σύριος άνδρας με τραυματισμό από πυροβολισμό στο πόδι υπό την επίβλεψη της ομάδας του Ερυθρού Σταυρού.

DSC01927

Το χαρτί με οδηγίες του τραυματισμένου Σύριου από τους Γιατρούς του Κόσμου.

DSC01924

Ακόμα μία ομάδα εθελοντών έξω από τα ΚΤΕΛ, λίγο πριν τις αναχωρήσεις.

DSC01906

Οι δύο Ιρανοί που συναντήσαμε στο ρεπορτάζ. “Απλά είχα πολλά προβλήματα εκεί και ήθελα να φύγω”, είπε ο νεαρός Ιρανός στα αριστερά.

https://offtherecord.net.gr/