ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι Κάνες τίμησαν τον Κώστα Γαβρά

2015-05-20 10:05

Ο Κώστας Γαβράς τιμώμενο πρόσωπο στο Φεστιβάλ των Κανών

Αλλη μια ελληνική μέρα χθες στις Κάνες. Αυτή τη φορά χάρη στον μεγάλο Κώστα Γαβρά, τιμώμενο σκηνοθέτη φέτος του φεστιβάλ.

Το τμήμα «Cannes Classics», αφιερωμένο στην ανάδειξη της κινηματογραφικής κληρονομιάς, φιλοξένησε προβολή του «Ζ», που είχε κερδίσει το 1969 το Βραβείο της Επιτροπής. Η ταινία προβλήθηκε σε νέα κόπια.

Το αρνητικό της, με την επίβλεψη του ίδιου του σκηνοθέτη, είχε αποκατασταθεί ψηφιακά καρέ καρέ.

Η τελετή ήταν επίσημη. Την προλόγισε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, ξεκινώντας με ένα ελληνικότατο «καλησπέρα».

Στη συνέχεια παρουσίασε στο κοινό τον Ελληνα αν. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, που ταξίδεψε στις Κάνες για να τιμήσει τον Κώστα Γαβρά, αλλά και τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη, πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που παραβρέθηκε για χάρη του φίλου του, Γαβρά. Και οι δύο χειροκροτήθηκαν.

Ο Τιερί Φρεμό αποκάλεσε τον σκηνοθέτη του «Ζ» «φορέα μνήμης», αναφερόμενος φυσικά και στην άλλη σπουδαία ιδιότητα του Γαβρά.

Είναι εδώ και πολλά χρόνια (με ένα μικρό διάλειμμα) πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Ο διευθυντής των Κανών στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο Γαβράς «δεν έχει επιτρέψει να προβληθούν ποτέ ταινίες του στην Ταινιοθήκη».

Σαρλ Ντενέρ, Ιβ Μοντάν στη ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά Σαρλ Ντενέρ, Ιβ Μοντάν στη ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά |

Ο τιμώμενος σκηνοθέτης ευχαρίστησε συγκινημένος το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, που στήριξε την αποκατάσταση του «Ζ».

Αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στον ηθοποιό Ζακ Περέν, παραγωγό της ταινίας, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα είχε καταφέρει να την πραγματοποιήσει.

Και, τέλος, ευχαρίστησε την Αλγερία, τη χώρα και τους ανθρώπους της, γιατί εκεί έκανε τα γυρίσματα.

Να θυμίσουμε ότι ο Κώστας Γαβράς έχει βραβευτεί κι άλλες φορές στις Κάνες: Χρυσός Φοίνικας το 1982 για τον «Αγνοούμενο» και βραβείο σκηνοθεσίας το 1975 για το «Ειδικό Δικαστήριο».

Το 1976 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής που έδωσε τον Φοίνικα στον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε.

Ο σκηνοθέτης δεν πήγε στις Κάνες μόνο για το «Ζ». Πάντα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων των Ευρωπαίων δημιουργών, παραβρέθηκε την Κυριακή σε συνάντηση με τον επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος προωθεί ένα σχέδιο αναμόρφωσης της ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη, με στόχο τις ενιαίες τιμές άσχετα από χώρες.

Οι Γάλλοι σκηνοθέτες ανησυχούν μήπως με αυτόν τον τρόπο ευνοείται μεν ο καταναλωτής, αλλά οι ίδιοι χάνουν τα πνευματικά τους δικαιώματα, που η πάντα προστατευτική γαλλική νομοθεσία εγγυάται.

Ο Κώστας Γαβράς συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.

https://www.efsyn.gr