Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, αν όλα παραμείνουν τόσο σταθερά όσο τώρα, θα μπορέσουν να αρθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων(Capital Controls), εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνέντευξη του στη Γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει τώρα να φέρει στην ατζέντα η κυβέρνηση, τόνισε o υπουργός διευκρινίζοντας πως στις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της δεν έγινε επισήμως αναφορά στο ελληνικό χρέος.  Αυτό τώρα επιθυμεί να αλλάξει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους.

«Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.«Στόχος μας είναι να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια», υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιστάσεις που αναμένεται να προβάλει η Γερμανία, ο κ.Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «αναμφισβήτητα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές», προσθέτοντας όμως ότι «το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ (της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) ήδη από το 2010».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέδωσε στην αβεβαιότητα που επικρατεί το γεγονός ότι δεν επιστρέφουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες και δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε το αντίθετο καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το τριετές πρόγραμμα αποκλείοντας κάθε συζήτηση περί grexit.

«Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας, το 2010 και το 2011, και μετά ξανά τον Νοέμβριο του 2014 όταν τραβούσαν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις. Η ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες είναι μια μορφή έλλειψης εμπιστοσύνης», εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Παράλληλα o υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός bailin για τις ελληνικές τράπεζες, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο ξεκαθαρίστηκε κατά το Eurogroup της 14ης Αυγούστου.

Σε ότι αφορά το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας προσθέτοντας μάλιστα πως η χώρα μας είναι μέρος της Ευρώπης και θέλει να ακολουθήσει την πορεία της. Αναφερόμενος ως προς την συνεργασία με άλλες πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη (Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες)είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με γνώμονα   ότι η οικονομική λογική μπορεί να συμβαδίζει με την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ