ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

38οΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 21ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

2015-08-31 19:54
Σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2015, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας. 
 
 
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ FIPRESCI
 H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει τα 38 της χρόνια και συμπληρώνει 21 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος έχοντας φέτος έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή: την Fipresci. Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί για πρώτη φορά την Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, έναν θεσμό με κύρος που επιλέγει προσεκτικά (και φειδωλά) πού θα συμμετάσχει. Η Fipresci, που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια της, θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ. Κόντρα σε κάθε εμπόδιο λοιπόν, η Δράμα αντεπιτίθεται: αναπτύσσεται αντί να συρρικνώνεται, ενδυναμώνει τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης και εκτός από τους πιστούς της υποστηρικτές, αποκτά και νέους χορηγούς  (ΟΤΕ TV, U.S. Mission  Greece-Αμερικανική Διπλωματική Αποστολή στην Ελλάδα, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού)
 
 Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος  «το φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ». Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 210  ταινίες  σε όλα τα προγράμματά της. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες πουθα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ.  Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.  H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, επαγγελματική κατάρρευση, ρατσισμός, εγκληματικότητα, άστεγοι. Φέτος κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της (νέο) μετανάστευσης στη Γερμανία, ενώ η  ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή της γυναίκας στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί,  η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετά-αποκαλυπτικές ταινίες, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Όπως  και οι φρικαλεότητες των Γερμανών στον πόλεμο και των Ελλήνων στον Εμφύλιο. 
Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αντώνη Καφετζόπουλο, Λυδία Φωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρο Λογοθέτη. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος από νεαροί μικρομηκάδες (που κάνουν ταινίες από τα 13 τους!), μέχρι σκηνοθέτες one man show που υπογράφουν τα πάντα: από σκηνοθεσία και κάμερα, μέχρι ηχοληψία και μουσική. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του 38ου Φεστιβάλ είναι πως σηματοδοτεί την επιστροφή στη μικρή φόρμα μερικών νέων δημιουργών που έχουν ήδη γυρίσει ταινία μεγάλου μήκους.  Να πούμε επίσης πως φέτος, ανάμεσα σε αυτούς που διαγωνίζονται, συγκαταλέγονται και κάποιοι νεαροί σκηνοθέτες που είναι γιοί γνωστών σκηνοθετών, δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων του πολιτισμού. 
 
     ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό, στο πρόγραμμα  εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: -SHORT MATTERS! 2015. Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA) -  1ο  Βαλκανικό Πανόραμα –μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ με τρία προγράμματα:  * Tιμητικό Aφιέρωμα στη Βουλγαρία (και συγκεκριμένα στη NATFA, την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας), * Balkan Highlilghts of Drama (μία επιλογή των σημαντικότερων Βαλκανικών ταινιών  που διαγωνίσθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας τα τελευταία χρόνια), και *Βαλκανικές ταινίες από το ALTCINE: Μια επιλογή από το μοναδικό online φεστιβάλ  βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους altcineAction!
       Μάστερκλας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη    με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της»      (Τετάρτη 16/9) -  Μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο     Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά     (τελετή έναρξης -14/9). -  6o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής -  Προβολές για παιδιά -5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»-  Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου -Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς-  Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ρέα Γαλανάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάκης Τσίτας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πέπη Ρηγοπούλου, αλλά και ο γνωστός κομίστας Θανάσης Πέτρου. Ως φόρος τιμής στον αδικοχαμένο Πέτρο Κουτσιαμπασάκο θα παρουσιαστεί και το τελευταίο βιβλίο του –παρουσία του αδερφού του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.     Με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
 Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους : Πρόεδρος: Αχιλλέας Κυριακίδης- συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης. Μέλη (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Ζουμπουλάκης, δημοσιογράφος, κριτικός κιν/φου  .
Μετά την περσινή επιτυχία, το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την  παραγωγή  ταινιών  μικρού  μήκους  και  να  επιμορφώνει  τους  νέους σκηνοθέτες:  Στο   πλαίσιο  της εκπαιδευτικής του  πλατφόρμας  DRAMA MINI TALENT LAB , πραγματοποιεί  και φέτος εργαστήριο  παρουσίασης οπτικοακουστικών   σχεδίων   μικρού   μήκους   σε   παραγωγούς   και χρηματοδότες. Ταυτόχρονα υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή μίας τουλάχιστον  ταινίας  μέσα  από  θεσμοθετημένο  χρηματικό  έπαθλο  της Finos Film, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το   project   τους   σε   σημαντικούς   υποψήφιους   χρηματοδότες   και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το  Εργαστήριο  Pitching  θα  πραγματοποιηθεί  15-17/9  ενώ  το  Pitching Forum στις 18/9. Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens(script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του  Athens Script Club). Το  πρόγραμμα  πραγματοποιείται  με  τη  χορηγία  της  Finos  Film  και  του OTE  TV  καθώς  και  με  την  υποστήριξη  της  Αμερικανικής  Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα.  ΡΑΝΤΕΒΟΥ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  -ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΙ ΡΟΘ .
Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά και στα τέλη Οκτωβρίου (29/10-4/11) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς  και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν». Στο «Τριανόν» θα δώσει μάστερκλας και ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και από επεισόδια των  σειρών «Grey's Anatomy»,   «The   Mentalist»,   κ.ά,   καθώς   και   από   τις   ταινίες: «Heartbreakers»,   «Circle   of   Power»,   «The   Boss'   Son» ,   και «Independence Day».Θα ακολουθήσει Q&A για το κοινό.
ΟBobby Roth είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο  εξειδικευμένο  εκπαιδευτικό  υλικό,  με  τη  μορφή  μιας  σειράς ντοκιμαντέρ    για    σκηνοθέτες,    σεναριογράφους    και    γενικότερα επαγγελματίες του κινηματογράφου.  Η επίσκεψη του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται με την ευγενική  χορηγία  της  Finos  Film  και  του  OTE  ΤV  καθώς  και  με  την υποστήριξη της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα.