ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

38ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Σαφάρι ταλέντων στο Βορρά

2015-09-10 19:40

Η σημαντικότερη μικρομηκάδικη διοργάνωση στην Ελλάδα επιστρέφει δριμύτερη (14-19/9 ), έχοντας στο πρόγραμμά της συνολικά 210 ταινίες, ανάμεσά τους και 41 ελληνικές που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Διόνυσο.

 «Joanna»
«Joanna»

Ο ποιος δεν έχει βρεθεί στη φθινοπωρινή συνάντηση των Ελλήνων μικρομηκάδων στη Δράμα χάνει. Για έξι ημέρες η πόλη της Μακεδονίας μετατρέπεται σε σινεφίλ πρωτεύουσα: από τις χαλαρές μεσημεριανές συζητήσεις στο «Ύδραμα» υπό τον ήχο του τρεχούμενου νερού μέχρι τις κατάμεστες προβολές στον κινηματογράφο Ολύμπια και τα μεταμεσονύχτια απολογιστικά ποτά, η 7η τέχνη βρίσκεται σε κάθε γωνιά της πόλης. Και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι... Τα τελευταία 38 χρόνια η –κατά κύριο λόγο– νέα γενιά κινηματογραφιστών ταξιδεύει ομαδικά στη Δράμα για να προβάλει τις μικρού μήκους δημιουργίες της. Και φέτος νέα ονόματα και παλιοί γνώριμοι παρουσιάζουν τα φιλμάκια τους, βάζοντας έτσι φωτιά στις μηχανές προβολής. 

 
 «Εthnophobia»
«Εthnophobia»

Κάπου τους ξέρεις… 
Σε μια πρώτη ανάγνωση η λίστα με τις 41 ταινίες που περιλαμβάνονται στο ελληνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα μάλλον δεν θα σας πει κάτι. Αν όμως ξεψαχνίσετε τους συντελεστές τους, σίγουρα θα ανακαλύψετε αρκετά γνώριμα ονόματα. Όπως αυτό του πατρινού Παναγιώτη Φαφούτη, που μετά το μεγάλου μήκους «Παράδεισο» παρουσιάζει το φιλμάκι «Joanna» με πρωταγωνίστρια την Υβόννη Μαλτέζου. Ο περσινός νικητής του φεστιβάλ Θανάσης Νεοφώτιστος («Προσευχή» ) επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος με το ντοκιμαντέρ «Πωγωνίσκος», ενώ ο γνωστός ηθοποιός Σωκράτης Αλαφούζος κάνει το δεύτερο μικρομηκάδικο εγχείρημά του με το ονειρικό «Ανάμεσα στο Μαύρο και το Άσπρο». 

Αρκετοί είναι και φέτος οι πρωτοκλασάτοι Έλληνες ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στα φιλμ του Δια­γωνιστικού Προγράμματος. Για παράδειγμα στο «Χωρίς Γάλα» του δραστήριου Θοδωρή Βουρνά βρίσκουμε τον Αλέξανδρο Λογοθέτη αλλά και τον τραγουδοποιό Πάνο Μουζουράκη, η Γιουλίκα Σκαφιδά διασχίζει τους δρόμους μιας δυστοπικής Αθήνας στον «Σπόρο» της Ιφιγένειας Κοτσώνη, ενώ ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος πρωταγωνιστεί στο σουρεαλιστικό «Έκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα. Επίσης, για άλλη μία χρονιά το animation δίνει δυναμικό «παρών» στη Δράμα, με το αντιρατσιστικό stop motion «Εthnophobia» του Γιάννη Ζιόγκα και τις αξιαγάπητες ελιές-πρωταγωνίστριες του «Oliloves» των Άκη Μελάχρη και ­Γιώργου Μελισσαρόπουλου.

 «Ανάμεσα στο Μαύρο και το Άσπρο»
«Ανάμεσα στο Μαύρο και το Άσπρο»

Διεθνές Διαγωνιστικό και νέες αφίξεις 
Πέρα από το ελληνικό πρόγραμμα, το φεστιβάλ συγκεντρώνει­ κάθε χρονιά και την αφρόκρεμα της διεθνούς παραγωγής. Ανάμεσά τους βρίσκουμε φέτος το ιταλο-αλβανικό «The Time of a Young Man about to Kill» του μεγαλωμένου στην Ελλάδα Νεριτάν Ζιντζιρία, ο οποίος είχε κερδίσει τον Χρυσό Διόνυσο το 2012 με το «Χαμομήλι», μάλλον την καλύτερη ελληνική­ μικρού μήκους της τελευταίας δεκαετίας. Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει η Ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο, η οποία πιστεύει στο ταλέντο του νεαρού σκηνοθέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος προβάλλεται το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI ) δίνει για πρώτη φορά βραβεία στο φεστιβάλ. Για εσάς που δεν θα καταφέρετε να βρεθείτε στη Δράμα μη στενοχωριέστε. Οι βραβευμένες ταινίες και τα highlights της διοργάνωσης θα προβληθούν μέσα στο φθινόπωρο (29/10-4/11 ) στο Τριανόν...

https://www.athinorama.gr/