ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ 21ο ΔΙΕΘΝΟΥΣ

2015-09-19 18:55

Με τα πολλά και με τα λίγα έγινε το Φεστιβάλ και φέτος όπως κάθε χρόνο .

«Το φεστιβάλ έγινε με δυσκολία φέτος, λόγω της συγκυρίας», επεσήμανε ο Αντώνης Παπαδόπουλος και χωρίς τον Δήμο Δράμας δεν θα γινόταν. 

Φέτος υποβλήθηκαν 1500 ξένες ταινίες για το Διεθνές Διαγωνιστικό. Από αυτές επιλέχθηκαν 57 ταινίες. Για πρώτη φορά φέτος εγκαινιάζεται Πανόραμα Βαλκανικού Κινηματογράφου «με στόχο σε 2-3 χρόνια το Φεστιβάλ να γιγαντωθεί και η Δράμα να γίνει κινηματογραφικός κόμβος των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.»

Το Φεστιβάλ εξασφάλισε για πρώτη φορά την συμμετοχή της FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει για πρώτη φορά βραβείο στο Διεθνές Τμήμα –αναβαθμίζοντας τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε πως τα γνωστά προβλήματα δεν κατάφεραν «να τραυματίσουν την φήμη του θεσμού» και πως «η υποστήριξη μας είναι δεδομένη και έμπρακτη». Χαρακτηρίζοντας την πόλη ως «ζώνη των μικρομηκάδων», κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ.

 

Και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης τόνισε την πρόθεση της Περιφέρειας να στέκεται πάντα αρωγός του Φεστιβάλ σε πείσμα της οικονομικής δυσπραγίας, επισημαίνοντας πως «παρά τους άσχημους οιωνούς των καιρών μας ο θεσμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και ανανεώνεται, αποτελώντας τον προθάλαμο των αυριανών μεγάλων κινηματογραφιστών». Και κατέληξε λέγοντας: «Μπορεί να μας λείπουν τα υλικά αγαθά, αλλά δεν θα χάσουμε ποτέ τον πολιτισμό και την περηφάνειά μας».

 

Στην δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ανέστης Τερζής, τόνισε πως «ο αγώνας της χώρας είναι μεγάλος αλλά συνεχίζουμε. Είναι βαρύ το φορτίο των 38 ετών του θεσμού και ευθύνη μας είναι να το πάμε ακόμα παραπέρα». Και απευθυνόμενος στους νεαρούς κινηματογραφιστές τους είπε: «Την τύχη του φεστιβάλ την παίρνετε στα χέρια σας γιατί τώρα αρχίζει η δική σας δουλειά».

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης τιμήθηκε ο διευθυντής Φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης γα την εξηντάχρονη προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο και την υποστήριξή του στους νέους κινηματογραφιστές. Υπήρξε άλλωστε μέλος της πρώτης κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Δράμας πριν 38 χρόνια. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο Δήμαρχος τίμησαν και τον Ρουμάνο Ρασβάν Τσερνάτ, παλιό φίλο του Φεστιβάλ, μαέστρο, συνθέτη και σύζυγο της Μανουέλα Τσερνάτ (κριτικού σχολιαστή του Διεθνούς Διαγωνιστικού). Ο κ.Τσερνάτ αποκάλυψε πως έχει ελληνικές ρίζες από την Κεφαλονιά και πως δύο από τα ονόματα της οικογένειάς του είναι Παπαδόπουλος και Μεταξάς! Πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και ελληνικό διαβατήριο.

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, θυμήθηκε πως έρχεται στην Δράμα 25 χρόνια τώρα –είτε ως μέλος κάποιας επιτροπής είτε ως διαγωνιζόμενος με 11 συνολικά ταινίες του. Ο κ.Κυριακίδης είναι γνωστό πως υπηρετεί την μικρή φόρμας χρόνια τώρα. Όπως είπε θεωρεί πως, όπως ακριβώς συμβαίνει με το διήγημα «η ταινία μικρού μήκους είναι ένα καταπληκτικό είδος με απόλυτη αισθητική αρμονία». Και για του λόγου το αληθές αναφέρθηκε στο διήγημα του Χέμινγουέι που αποτελείται από μόλις τέσσερις λέξεις: «Πωλούνται παιδικά παπούτσια, αφόρετα».