ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με 6 μεταρρυθμίσεις ο Βαρουφάκης στο Eurogroup

2015-03-03 13:43

Με έναν φάκελο έξι προτεινόμενων από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεων, θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Στη βάση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει. Σημειώνεται ότι, με αντικείμενο τις προτάσεις της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις, συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Οικονομικών το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας». Ερωτηθείς εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις αφορούν στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι «θα είναι και καινούργια πράγματα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Ο κ. Δραγασάκης διέψευσε τη φημολογία περί άφιξης την Τετάρτη στην Αθήνα τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση».

Μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» και το Νίκο Χατζηνικολάου στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο (της παράτασης)». Για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ διευκρίνισε πως υπάρχει χρόνος, καθώς είναι Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ τόνισε ότι αυτό το κομμάτι των πληρωμών αφορά το κομμάτι της διαπραγμάτευσης.

Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ως κέρδος από τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως «ζημία» ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση».
Διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης της δανειακής σύμβασης και να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους. Είπε ότι «κόκκινες γραμμές» είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα και να επιλυθεί ένα σύστημα εξισώσεων με τρεις αγνώστους: πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το ποια θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις.

Διευκρίνισε ότι έχει καλές σχέσεις με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, τονίζοντας ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο υπουργός οικονομικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεσμεύεται από τις αποφάσεις του τρίτου Eurogroup και τις λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που εστάλησαν στους θεσμούς, ενώ χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης την συμφωνία-«γέφυρα».

Κατηγόρησε τον Γκίκα Χαρδούβελη ότι δεν διαπραγματεύθηκε με τους δανειστές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Ο κ. Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύθηκε συμμετείχε σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες». Παράλληλα πρόσθεσε πως ο κ. Λαπαβίτσας αλλά και άλλοι γνωστοί οικονομολόγοι έχουν χτίσει καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή.

 Σε ό,τι αφορά το χρέος ανέφερε πως μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση εντός της ευρωζώνης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα την δεχθούν.

«Χρειαζόμαστε ένα new deal στην Ευρώπη που ελπίζω να ξεκινήσει από την Γερμανία. Ένα New Deal που θα βοηθήσει στην αναδόμηση της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφέρει την χώρα μία έξοδος από το ευρώ τόνισε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα την οποία θα γυρνούσε στην "νεολιθική" εποχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανθρωπιστική κρίση θα κοστίσει (στην αρχή) 200 εκατ. ευρώ. «Έχουμε βρει πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και εξοικονομήσεις. Παράλληλα συζητάμε με την Κομισιόν για την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Στόχος της κυβέρνησης για φέτος είναι η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1% με 1,5%, τόνισε.

Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες είπε ότι αυτές πρέπει να αλλάξουν όμως αυτό είναι θέμα του επόμενου προυπολογισμού.

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων τόνισε ότι είναι υπό εξέλιξη και υπό συζήτηση με τους εταίρους η ρύθμιση.

Για το περιουσιολόγιο είπε "Δεν πιστεύω στη φορολόγηση της περιουσίας, αλλά στα εισοδήματα. Αν όμως δεν έχουμε περιουσιολόγιο δεν θα μπορούμε να αποτιμήσουμε τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 10 ετών", ενώ για τους φορολογικούς συντελεστές απάντησε " Ας φθάσουμε στο τέλος του έτους και θα δούμε".

Για τη φοροδιαφυγή σημείωσε ότι "Εχουμε ενοποιήσει όλες τις λίστες. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κινηθούμε. Εχουμε τη διάθεση, δεν έχουμε προσωπικό στο ΣΔΟΕ. Πρέπει να στοχεύουμε εκεί που θα έχουμε άμεση απόδοση".

Επίσης για την εθελοντική νομιμοποίηση κεφαλαίων, δήλωσε ότι "Θα δοθεί η δυνατότητα σε καταθέτες να δηλώσουν πόσα έβγαλαν, να πληρώσουν το φόρο και να ξέρουν ότι για αυτό που δήλωσαν δεν θα διωχθούν. Δεν είναι απαραίτητο να τα επιστρέψουν. Δεν ξέρω πότε και τι φόρο θα πληρώσουν.

Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%». Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος. Ένα νόμος αλλάζει με άλλο νόμο», υπογράμμισε».