ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρχαίο άλογο στη Χίο

2014-07-22 10:43

Στην πόλη της Χίου βρέθηκε τμήμα αρχαϊκού νεκροταφείου (7ου και 6ου αιώνα π.Χ.) με πολλούς νεκρούς και ένα άλογο θαμμένο, το πρώτο που έρχεται στο φως σε όλη την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το ενδιαφέρον αυτό εύρημα ήταν μη αναμενόμενο, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας δοκιμαστικής έρευνας σε οικόπεδο στη θέση «Ψωμί» Δήμου Χίου.

Στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου ήταν οι ταφές και μάλιστα σε επάλληλα στρώματα, τοποθετημένες σε βότσαλα θάλασσας. Οι νεκροί είναι θαμμένοι σε μεγάλους πήλινους πίθους, το στόμιο των οποίων σφράγιζε πλακοειδής λίθος. Οι πίθοι είναι ακόσμητοι ή φέρουν γεωμετρική εγχάρακτη διακόσμηση σε οριζόντιες ζώνες στο σώμα και πλαστικές μαστοειδείς αποφύσεις. Οι σοροί των νεκρών ήταν τοποθετημένοι σε συνεσταλμένη στάση πάνω σε στρώση από βότσαλα θάλασσας.

Αποκαλύφθηκαν επίσης πήλινες σαρκοφάγοι ακόσμητες τύπου Κλαζομενών και εγχυτρισμοί νηπίων, όπως και μια λίθινη σαρκοφάγος. Δεν έλειπαν και οι ελεύθερες ταφές νεκρών (οι οποίες ήταν άλλωστε και οι περισσότερες) σε ύπτια εκτεταμένη στάση. Τους αρχαιολόγους όμως εντυπωσίασε η ταφή αλόγου, γιατί δεν έχει βρεθεί άλλη παρόμοια στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το άλογο ήταν τοποθετημένο σε στάση ανάπαυσης. Ο σκελετός του στερεώθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρος στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, έτσι ώστε κάποτε να μπορέσει να εκτεθεί. Πάντως στις Κυκλάδες έχει βρεθεί ταφή αλόγου (όπως και στην Αττική) στο γεωμετρικό νεκροταφείο της Πάρου, η οποία εκτίθεται από χρόνια.

Η ανασκαφή αυτή εκτιμάται ως ιδιαίτερης σημασίας γιατί παρουσιάζει την πρωιμότερη οργανωμένη νεκρόπολη που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη σύγχρονη πόλη της Χίου και παρέχει πολύτιμες μαρτυρίες για την ιστορική τοπογραφία της αρχαίας πόλης.

https://www.enet.gr