ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Το Μουντιάλ αλλιώς: Βραζιλία-Κολομβία»

2014-07-08 10:00

«Είκοσι χρόνια χωρίζουν δύο, σχεδόν, πανομοιότυπα παιχνίδια. Είκοσι χρόνια χωρίζουν την ντροπή ενός ολόκληρου έθνους και τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε μια δολοφονία ποδοσφαιριστή από την υπόκλιση ολόκληρου του πλανήτη στην πορεία μιας εθνικής ομάδας. Είκοσι χρόνια χωρίζουν την Κολομβία του 1994 με την Κολομβία του σήμερα.

(...). Το 1994 στις ΗΠΑ, φέτος στη Βραζιλία. Οπως και τότε, έτσι και τώρα, η Κολομβία παρατάσσει τις καλύτερες ομάδες που έχει βγάλει στην ιστορία της. Η μόνη διαφορά είναι πως τότε όλοι, σχεδόν, οι ποδοσφαιριστές της αγωνίζονταν στο εγχώριο πρωτάθλημα. Βλέπετε, τα χρήματα που είχαν οι πρόεδροι των ομάδων τους, τους επέτρεπαν να δαπανούν υπέρογκα ποσά και να προσφέρουν παχυλά συμβόλαια. Πρόεδροι που έκαναν το... κομπόδεμά τους από τα φορτία ναρκωτικών που διακινούσαν σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτούς και ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο τότε βαρόνος της κοκαΐνης ήταν πρόεδρος της Ατλέτικο Νασιονάλ (...).

Είναι 22 Ιουνίου 1994 και η Κολομβία αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ, σε ένα ματς που οι ελπίδες των "φιλοξενουμένων" για διάκριση ξεχειλίζουν. Είναι η ημέρα που ο Αντρές Εσκομπάρ -καμία συγγένεια με τον Πάμπλο- κάνει το "έγκλημα" και σκοράρει αυτογκόλ. Η Κολομβία χάνει το ματς και αποκλείεται από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Ιουλίου, ο Εσκομπάρ γαζώνεται από σφαίρες σε κάποιο πάρκινγκ. Δράστης, ένας bodyguard κάποιου βαρόνου ναρκωτικών (...).

Αυτή η δολοφονία ήταν που άλλαξε τα πάντα στο ποδόσφαιρο της χώρας. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου και η απόφαση της κυβέρνησης να διώξει από το ποδόσφαιρο τα κεφάλαια που προέρχονται από τα ναρκωτικά (...) φέρνει μια πρόσκαιρη πτώση στην ποιότητα του αθλήματος στη χώρα, αλλά βάζει τις βάσεις για ένα πιο υγιές μελλοντικό χτίσιμο. Η φουρνιά που βγαίνει και που τώρα αγωνίζεται στα γήπεδα της Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο μόλις είχε γεννηθεί τότε. Πιθανόν κάποιοι να μην πρόλαβαν τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν μετά το Μουντιάλ του 1994 (...).

Είκοσι χρόνια μετά, η οικογένεια του -47χρονου αν ζούσε σήμερα- Εσκομπάρ είναι καλεσμένη να παρακολουθήσει από τα VIP το ματς της Κολομβίας με τη Βραζιλία. Πώς τα φέρνει η άτιμη η ζωή, ε;».

enet.gr